Friday, November 20, 2009

++sMkStA In mEmOriEs++

diam tak diam dah sampai last day kat smksta ni...kejap jerk maser berlalu....tau2 dh hujung tahun jerk...raser baru jerk lagik msuk kat sek ni...

ingat lagik 1st day...25/02...maser tu my birthday...hahhah lawak jerk...konon2 merajuk ngn b (sbb dier tak cakap paper pun) hahah padahal upenyer dalam diam dier amik cuti nk bwk aku g celebrate my birthday...hehehe tp terpaksalah dier tggu aku abis sek...hahaha skrg saper yg kene suprise hehehe after sekolah terus g pick up dier then g ipoh....

maser mula masuk tu aku sbnarnya tak pernah masuk pun sekolah ni...lalu jer (sbb nk balik kg lalu kat dpn sekolah ni) mula masuk terkejut jugak sbb sek ni takder pagar...hehehe dh masuk then jmper pengetua...

maser yg sama kak zura n kak amie pun masuk pada hrai yg sama...so dr situlah kami kenal...kak shima dier masuk dlu...heheh kire die senior otai lah hahahah

pengetua soh mangajar sejarah ting4..alamak aku cakap...aku ni nk kater terror tu tak lah...tp disebabkan kan ting 4 iaitu sejarah dunia aku tak baper minat...tp alhamdullihlah aku dapat abiskan semuanya...cabaran besar wat aku n berjaya laluinya

byk kenangan yg dapat aku kutip sepanjang aku disini...before this aku ader jugak byk pengalaman mengajar jadik aku paktiskan...

so entry ni aku tujukan wat semua warga smksta...



pn pengetua n tuan pengetua:
terima kasih sbb terima kami (wakil GSTT)

pk n semua pk
terima kasih kerna bg tunjuk ajar

guru2 smksta
terima kasih pada sesiapa yg membantu...tak kurang jugak pada saper2 yg ada merasa tergugat dgn kedatangan kami...pada yg mengata2 tu pun terima kasih jugak...(don wori sbb tahun dpn takder ngadap muka kami dah kalu jumper lagik hopefully takder lagik perasaan tu) pada sesetengah guru tu yg bila kami senyum tp wat muka tu pun terima kasihlah...jgn riso sbb kami sedar kami ni siapa...n tahun dpn tak ngadap dh muka kami yer tak?? kalu adap lagik senyum2lah erk...free jerk senyum bukan kkene byar pun... yg tu yg paling anda2 semua ske kan??) takpe lah tak amik ati pun...mintak maaf dunia akhirat ok..

my students 1A,1C,1Y,4SN1,4SRT
my PJK students 1A,1C,1J,2S,2Y,3C,3J,4SN1,4SN2,4VT,4SS,5VT,5SS
mintak maaf yerk kalu cikgu selalu marah2...sbb cikgu marah tu bukan apa nk bg kamu semua jadik murid yg berguna n berjaya...jgn riso tiada perasaan dendam @ marah..kalu cubit,tampar hehehe jgn mare yerk...marah2 syg jerk tu...cikgu halalkan ilmu dunia akhirat k...

my beloved sister kak amie,kak zura,kak shima,kak qat n kat fai...
love you...akak semua baik sgt...seronok dpt kenal akak...harap kiter dapat kerja sama tahun depan insyaallah..byk sgt gambar kiter hehehe ntah bila lah nk cuci...hahah takperlah tepek kat fb n blog jerk hehehe maaf yerk kalu jua ader wat salah...halal makan minum yerk...paper hal pun kiter leh roger erk...makan laksa makan kfc hehehe lepak2 hahah...love you..

pada cikgu2 baru dtg...yatt,ain n azli...semoga dapat mengajar dgn baik hehehe

to hilmi...
hahaha aku serahlah tahta sifu aku pada ko hahahah yg penting aku cikgu kapal ko hahaha

TERIMA KASIH SMKSTA...INSYAALLAH KALU REZEKI MASIH DI SMKSTA SAYA AKAN KEMBALI EHHEEH (macam batman jerk) hahahah terlalu byk pengalaman yg aku belajar dr kalian semua...teriam kasih sgt2...

Tuesday, November 10, 2009

++RESt++


seminggu lagi sekolah akn mula bercuti...ini adalah beberapa agenda yg tertangguh serta agenda yang akan dibuat sepanjang cuti n di sambung menganggur (isyaallah kot ader rezeki kerja lain)

  1. HONEYMOON (tertunggak lama ok...jadik DIHARAMKAN sesiapa mengganggu kami!!!)
  2. berjogging (rutin selalu bila cuti sekolah)
  3. spent time dgn family (ammar n ajim the geng)
  4. mengemas kedudukan barang-barang rumah...(tukar style skit)
  5. balik kampung...(mmg wajib)
  6. menjaga ikan keli (mak takder kenelah i jaga)
  7. jalan-jalan dgn en sam...(juga tidak mahu gangguan)
  8. berlibur bersama teman-teman
  9. berkebun (tepi umah tanam2 pokok)
  10. memasak
  11. Mengemas rumah
  12. menonton tv
  13. dan beberapa perkara lain atau kerja yg sewaktu dgnnya cntoh: basuh kain,lipat kain,sidai kain n etc)
semua kerja2 di atas itu akan dilakukan sepenuh masa...(sapa cakap aku tiada kerja n duduk goyang kaki jerk???) walopun kalu aku tak keje tetapi berlambak kerja umah menanti ok...so pada mulut saper yg takder insurans tu kata takder koja silalah g amik insurans mulut yerk sebelum bencana berlaku kat mulut anda(its mean kena makan penampar aku)

jadik buat perhatian semua semasa cuti ini NO HP,NO SMS,NO CALLING2,NO LAPTOP,NO YM,NO FACEBOOK,NO FRIENDSTER,NO...NO...NO....atau erti kata lain DON'T DISTURB ME!!!

Wednesday, October 28, 2009

+AdER aKU kESaH+



ooo maaf yerk tema entry mggu ni adalah mulut lazer atau lebey kepada luahan perasaan tak puas ati..sapa yg raser tak tahan tu tak payah masuk corum yerk..




semenjak2 nk dkat cuti sekolah ni amboi2 kemain lagik semua tunjuk belang yerk...dh pandai arah2 dh pandai tunjukkan kuasa...


ooo hampa semua ingat kami ni kuli ker?? oo mentang2lah kami ni tipu2 so sng2lah nk marah nk mengarah yerk...ingat kami ni takder perasaan ker?? klau kami ni student leh lah main ngarah2...


kadang2 tak paham kan...ntAh aku sendiri pun malas nk panjang kan cerita...kalu nk report awal2 lagik aku dah report tp aku sedar status KAMI sebenarnya siapa....apa yang penting SABAR AJERLAH..sbb org yang teraniaya ni doanya dimakbulkan TUHAN..AMIN


p/s: tak payahlah nk mention siapa...nanti perang besar plak...jenuh nk jawab yang pasti ADA AKU KESAH??? HUH

2p/s : antara mintak tolong n mangarah adalah byk perbezaannya yerk...cikgu azam n cikgu rahimi anda berdua adalah cikgu yg baik pernah saya jmper (bukan bodek yerk) heheh

Tuesday, October 27, 2009

+No NaMe+

lama nya aku tak update blog...dilanda mood malas n nk siapkan kerja supaya tidak tertangguh (nk cuti sekolah sbnarnya tak sabar hikhik)
erm sekarang sibuk menyiapkan kerja sekolah (soalan2 exam,nk tanda paper) ada byk yang nak share cerita..
mggu lepas mak selamat berlepas ke tanah suci (haji tamattu') so doakan semua berjalan lancar...n tak lupa jugak aku mengirimkan salam pada ka'abah...dan juga kirimkan doa (mudah-mudahan dimakbulkan AMIN..insyaallah)
so korang nk tau doa apa yang aku kirimkan pada bonda...rasernyer semua dh tahu kan...so biarlah entry kali ni aku menjawab segala soalan org yg dh tak larat aku jwb (atau erti kata lain org yang tak paham bahasa KERJA TUHAN TIADA SIAPA YANG TAHU!!!)
SEBENARNYA terus terang aku dah fade up...diulangi fade up bila org tanyer
bila lagik??
dah ader isi lum?
bila apa?? kawin?? udah kawin dah....isi?? apa yg isinya?? mmg lah aku berisi..so what??
aku pun tak paham sebenarnya...
hello semua...meh sini aku nk cerita siapa yang tak nak anak bila dh kwin?? hello ni semua kerja TUHAN kita ni merancang sahaja...kalu hari2 buat pun kalau TUHAN kata belum rezeki pun tak boleh jugak...perlu ker aku jelaskan semua tu?? korang tak payah tanyer lah nanti bila dh ada satu dunia aku hebohkan...lama2 aku jadik tension ok bila org tanyer!!! so korang2 yg bertanyer tu tak pyah lah nk tambahkan tension aku...
so saper yang tanyer aku lagik soalan2 yg agak sensitif n boleh bikin aku sesentap agak2 nk makan maki free (perasa hot n spicy) silakan n jugak sapa2 nk dapat tanda seumur hidup di pipi (sebab aku baru beli dua pasang kasut tumit) silakan!!!
and jugak buat pengetahuan korang semua aku tersangat2 lah bahagia bersama suamiku yang tersayang EN SAMSOL SYED OMAR..heran jugak aku bila org bahagia ada jugak yg dengki..yang pasti aku n suami saling sayang menyanyangi antara satu sama lain (sila jgn meluat ok) sbb itu janji aku n dia (kalu tak takkan aku berkahwin pada usia begini)
-END-
NO MORE THIS SOALAN LAGIK..TQ
p/s: org yang dah kwin lama pun tak der paper...kalu berani g lah tanyer DATO' SITI N MAWI...ada bran?? ooo entry minggu menggunakan bahasa kasar yerk...sori!!!

Monday, October 26, 2009

+HaJaH hAjAh hAjAh+


gambar mak maser berangkat ke tanah suci...moga semuanya selamat k...




ohh yang ni pula bakal haji...heheh insyaallah



anak2 mencari terus cari ibunya yang hilang...oh kasihan oh kasihan ibunya yang hilang (hilang dari pandangan sahaja) hehehe baru kene tinggal beberapa minit dh meroyan heheh mak baliklah cepat erk heheh


Tuesday, October 13, 2009

++ceRiTa HaPPY++

lama nya tak post enrty...huhu lately ni bz ngn hal sekolah, nk wat exam paper for final...jap jerk maser berlalu tup2 nk school holiday dh...hehehe sgt best (cikgu yg excited lebey) hahaha so macam2 plan yg dirancang sepanjang cuti ni..eheheh en sam, sila readykan duit hahah


so aritu dh janji nk share story sepanjang Syawal tahun ni...so kiter mulakan skrg...


CERITA PERTAMA : CERITA HAPPY

our first hari raya...green day tahun ni...first time raya same2 sbg husband n wife..so happy!



hehehe saper kata dh kwin tak dapat duit raya?? hahah tidak sama sekali...walopun sudah kwin aku n en sam dapat duit raya hahahaha jgn mare...pergi raya kat umah abah (org yg matching kan kami) dapat duit raya hehehe then mak pun bg duit raya...hahah syoknya raya haha maser aku bukak sampul raya si amin n ajam ada kat dalam bilik aku...aku cakap ngn diorang


aku : jom kiter tgk mak long bg kak jua duit raya baper (sambil gelak jahat hahaha n diorang pun tak sbar nk tgk)



amin: fuyoo byknyer..



ajam: byknyer kak jua dapat


aku : hahaha (gelak jahat gler) tgk kak jua dapat byk dari amin n ajam tak payah g raya pun (saja nyakat n perangatkan diorang)


amin & ajam : blah sambil muka tak puas hati


(sbb diorang beriya kumpul duit raya sapa byk last2 kak jua menang hahah sori ajam n amin..heheheh)


p/s : jumlah duit raya saya adalah rm210++...heheh byk taK? heheh lepaslah belanja pas raya heheh



































































































































































































Monday, September 28, 2009

++MaCaM MaCaM ceRiTa++

selamat hari raya semua....
masih mood raya tapi mood malas nk update cerita kat blog..ada byk citer yg berlaku sepanjang hari raya tahun ni...serita happy.sedih,gembira n macam2 lagik...nanti akan di story erk...chow..

Wednesday, September 16, 2009

+hEpPy+


smlm aku dapat beberapa keping kad raya dr my student...tak sangka dapat jugak kad raya...dlu maser ngajar kat muzwin dlu dapat byk kad raya...seronok plak tp puaslah nk balas..so bila dah dapat kene lah balas sbb diorang susah payah ingat kat kiter...tapi antara byk2 ader satu kad (tp surat) from one of my student...touching sgt sbb dier wat kat kiter walaupun by kertas...that student mmg sgt baik...aku sgt menghargai mereka walaupun sometimes diorang nakal (beserlah budak) n aku pun garang jugak kat sek tp stay ader peminat (cewahhh) kita pun bukan nk diorang bg apa2 pun cukuplah diorang ingat kiter n belajar sungguh2 sampai berjaya..

kad die wat sendiri...mentang2 aku ajar dier seni hehehe tq qushaimi...



sesi membalas kad raya...baik tak cikgu ni?? pada yg bagi kemudian tu sorilah erk kalu cikgu tak balas....


and tak lupa jugak dapat ni...

kad undangan makan nasik minyak heheheh i like...to kak salwana n kak ina...selamat pengantin baru yaaa...insyaallah akan sampai...
p/s: welcome to the club heheheh mrs world..mood heppy selmat bercuti...(aku jgak tak g honeymoon lagik hehe)



Tuesday, September 15, 2009

+mAKiNg kUiH rAyA+


semalam aku buat kuih raya...sjer wat tambah2 takkan nk beli jerk yer tak?? dah leh wat bek buat...so,ari ahad tu aku telah mintak izin en.sam hantar ke umah mak aku nk wat kuih raya (mak ader oven besar) heheh

so aku pun wat almond london...kalu nk beli mmg mahal beb kuih ni...aku pun bukan minat sgt tapi aku ske wat kuih ni..sbb celup cokelat...cm nini cokelat celup tu heheh so aku wat kuih ni dlam 1kg tepung dapatlah dalam 400+ bijik ok...bayangkan kalu beli...jadik org yg wat kuih ni mmg untung berganda2 ok...daripada beli baik aku wat kan...

so biskut ni dah wat dah cuma tak celup agik jerk...jadik smlm aku pun celupkan cokelat...ader assistant tahun ni heheh jom lihat...







en samsol yg tolong taburkan cokelat rice...baik dier tolong tapi baik ada makna...tolong tp siap oder teh ais...hampeh heheheh en sam en sam u make my heart bergoncang ok...heheh love u..

hasilnya....



tapi tak leh jual...tak kose den...buat tuk sendiri pun ponat...ader assistant nk upah air dlu heheh ready to eat for hari raya.....nanti esk luse wat biskut cornflake lak...

Monday, September 14, 2009

++FrOm MaLaYsiA TO JOrDAn WiTH LOvE++



heheh tepek gambar sendiri n en samsol dlu hehehe



en samsol n his family with my in law...



ini adalah adik ipar saya merangkap kwn bila balik umah mentua huhu t balik kg takder kwn dah huhu


adik n her beg..beg lagik besar dari tuan hehhe aku tumpang bwk jelah tak dapat nek belon heheh



beberapa minit sebelum berangkat



huhu sedih plak huhu



cek in pintu masuk...nek flight QATAR AIRWAYS



bye2 adik...huhu selamat berjuang...


lambaian seorang perjuang...huhu

selamat berjuang ya adik...jumper 2 tahun lagik yerk...hopefully 2 tahun lagik ada byk berita gembira heheh aku takder apa nk kirim kat adik ipar aku ni moga bekalan serunding n sambal ikan bilis kering yg kak jua buat tu dapatlah backup2 untuk makan kat sner heheh rajin2lah ym yerk..beraya soranglah kak jua tahun ni kt kg..dh la first time raya ngn abg chik huhu

adik ipar aku ni sebaya ngn aku jadik kami leh get long together...dier panggil aku kak jua jadik aku panggil dier adik...heheh good luck yerk adik...

Wednesday, September 9, 2009

+AdA aPa DgN tARiKH+

09.09.09
tgk kan tarikh tu tak taulah apa yg sepecialnyer...kalu nk tau aper yg sepecialnya klik lah link ni
so balik pada story pasal date yg sama smua nya ni...aku teringat satu peristiwa sedih yg berlaku dlam hidup aku...masih aku ingat lagik tarikh ni...

04.04.04
tarikh yg merubah hidup aku...tarikh dimana aku kehilangan org yang paling2 aku sayangi dimana abah kesayanganku menyahut panggilan Ilahi...maser tu aku raser macam tak percayer jerk...aku tak maulah citer panjang lagik...sbb bila ingat tarikh yg sama ni aku jadik fobia...sbb abg aku pernah gurau dgn kwn2 dier seminggu sebelum abah pergi...dier kata tarikh 04.04.04 tu cantik kot ader yg wat kenduri ker..tak sangka rupanya tarikh tu mmg tarikh yg tak boleh dilupakan sampai bila2...so bila ader tarikh yg sama hari bulan dan tahun aku tak berani nak gurau2 lagik (semua ni kuasa TUHAN) huhu AL-FATIHAH buat ayahanda kesayanganku ZAMIN B YAHYA..
P/S: Harap mimpi gigi patah tu tak betuil andaiannya..sbb org kata mimpi tu akak hilang org yg terdekat...takmau!!! huhu

Tuesday, September 8, 2009

+tERaSa mERiAhNyER+


Yyeye....pg tadik maser g sek dgr lagu raya...dendang perantau...alamak sedapnyer lagu tu....so sekarang terasa suasana raya....semangat dgrnyer...tp antara lagu2 raya lagu yg lama2 jugak sedap...lagu p.ramlee,saloma,ahmad jais,m.nasir,sanisah huri,syarifah aini,hail amir&uji rashid.anuar zain&ellina n semua lagu2 yg lama2 yg mmg terasa kemeriahannya bila berkumandang...

tp rasernyer tahun ni lagu balik kg mungkin jadik sejarah sbb since kedua2 opah n atuk aku dh meninggal kami dh tak balik kg jadik beraya kat umah jer(now umah mak aku jadik kg sbb smua adik2 mak aku kumpul kat umah mak aku)..so tahun ni setelah 3 tahun tak silap aku akan balik kg...(which is umah en samsol...)hmmm tahun ni terasa suasana balik kg...n setelah 23tahun beraya dgn mak n family n buat julung kalinya tahun ni raya ngn hubby...sedih pun ader happy pun ader...yg sedih sbb selalu raya ngn mak...yg heppy tahun ni raya ngn family baru,...hopefully tahun ni lebih meriah lagik...

tp yg paling best maser zaman kanak2 dlu...dgr jer nk raya seronok kemain....dlu arwah abah bawak kami adik beradik g shopping raya....beli baju...tp semua jadik kenangan buat aku....bila dh besar ni suasana raya aku raser paling best pada raya pertama jer...then lepas tu cm beser jerk...tak taulah bila dah kwin ni lain plak...kiter just siapkan suami tuk raya then persiapan umah serta kuih muih...

so this year macam biasa aku buat kuih raya yg wajib iaitu almond london n cornflake madu...then biskut makmor serta mazola join venture ngn mak...bila erk nk mula wat heheheh mggu ni en samsol dgn baik hati ajak g shopping raya heheheh menarik tu heheh tak taulah tahun ni nak pakai baju kaler per...

so...dh dkat nk raya ni...ramai dah sibuk nk wat persiapann raya...so selamat ya tuk semua yg sgt bz sekarang...

Sunday, September 6, 2009

+BeWaRE Of ALArM+

Entry ini adalah untuk berkongsi pengalaman...saya describekan dia sebagai entry yg sedih ataupun malu huhu pada anda tak taulah mybe kelakar kot....hehheeh
al-kisah...(skima gle)heheh erm jumaat petang aritu baliklah kg amik mentua ngn adik ipar sbb esk ptg nk ke KLIA antar adik ipar...jd taknk jadik penat n kelam kabut malam tu jugak kami balik ke kuala(mean mentuaku tido umahku...ohh tidak!!!)heheheh takut gak...since kwin mentua aku tak penah g lagik umah perteduhan aku n en sam(bahasa apakah ni?)so malam tu dalam kul 11 lebey balik ke kuala...punyerlah ngntuk...dkat kul 1.am baru sampai umah...
ptg tu aku dah ready dah bahan2 tuk bgn sahur esk pgnyer...plan nk masak ayam goreng,ikan msak kicap n cendawan rebus with bayam...malam dah sampai tu mata pun dah penat(pas balik sekolah tak tido sbb kemas umah..hahah kantoi, umah dh kemas cuma nk bg rapi jerk heheh)so bila dh sampai umah ready tmpat tido then masuklah tido....cadangnyer nk masak lah nasik kot2 pg t kelam kabut...mata pun dh cm gam jadik masak esk jela...alarm sudah dikunci pada jam 4pg(kalu masak kunci kul 4pg)
malam tu tidolah dgn nyenyaknye n sedar2 alarm berbunyi kul 4pg...kebiasaannya aku akn tutup alarm,then konon2 baring kejap..tp mybe aritu penat sgt..(aku rase br jer matikan alarm)sekli aku jaga tgk jam :
MAKKKKKKKKKK!!! DH PUKUL 4.56PG..NASIK TAK MASAK LAGI,AYAM TAK GORENG LAGIK,IKAN PUN TAK GORENG LAGIK..CENDAWAN PUN TAK REBUS LAGIK....MATI AKU!!!! NAPAKAH BERLAKU PERKARA CMNI TIME MENTUA AKU ADER!!!
apa lagik dalam keadaan kelam kabut aku menyiapkan smua tu dalam masa 20min...alahai time tu aku siap doa jam,lambatlah jalan...plsss...huhu goreng ayam cpT2,ikan pun goreng cepat2(tp masak ok)masak nasik kat dapur(bukak api kuat bg cepat kering air then pindahkan ke rice cooker)huhu sgt menggelabah time tu sampai air kat hilter aku tak tekan upenyer(air masak sebelum tido kire suam)huhu aduhai...nak nangis pun ader..then dgn slumber aku bancuh milo guna air tu..patutlah aku tgk milo tu cm ketul2 upenyer air tak panas huhu SENGAL!!!!!!!!!
kebetulan plak mentua aku tido lena...dier kata tak sedar plak sbb tak dgr bunyi aper(mean bunyi ayam berkokok)patutlah...aku pun heran tak kan die tak sedar aku dok pung pang kat dapur...huhu so aku masak kicap pun men belasah jer...huhu raser pun tak taulah huhu tgk jam dah kul 5.20...dgn kelam kabut aku kejutkan en sam soh kejutkan mak n adik...huhu malunyer aku...
nsib baik ader lauk cover iaitu serunding daging n ikan bilis kering...dapat jugaklah backup....kalu aku ngn en sam jerk time tu dh kompom aku wat roti telur a.k.a BENJO...huhu aku pun makan sambil tunduk pale...malu tandanya huhu mak kater smpat jua masak...aku kata men taram jerk dh lambat...gelak jerk dier...malunyer aku...
so kesimpulan dier jgnlah ttup alarm bila bunyi...bgnlah terus heheheh n paper hal readylah awl2 tuk masak(kebiasaannya aku wat cmtu readykan bhn2 cm bwg semua)
p/s: sgt malu heheheh ampun yerk mak...nasiblah mak mentua aku sporting tak kisah...heheh

Friday, September 4, 2009

+bYe-ByE tO My SiS+

Esk pg2 nk ke KLIA nk send adik ipar ke saner tuk dier further study ke JORDAN...wah bestnyer...tumpang heppy jer lah untuk dier....
so nanti i upload pic yerk...nk g ronggeng2 kalu tau jalan hehehehhe..daaa

Tuesday, September 1, 2009

+mOoD mALaS+

Sgt malas nk post entry...entrynyer byk dah dibuat tp takder mood nk publish lagik...balik umah in-law aritu line broadband sgt kureng...nantik2 lah erk saye publish...daa semua...
p/s : selamat berblog pada semua kwn blog yerk...tp nak bacer blog kwn2 sayer rajin...hehehe

Wednesday, August 26, 2009

++KemBaLi aS a cHeF++

hmm arini kembali dgn rutin harian ke dapur heheheh so pg ni aku siap kemas peti ais yg dah beku...huh aku pun pelik...so dari sahur tadi aku switch off tmpat frozen tu bg cair ais2 everest dalam tu heheheh sbb ais tu makan ruang yg sedia maklum sempit huhu jadik aku takleh lah nak letak bahan mentah yg banyak...jadik untuk jimatkan ruang letakkan smua benda alah yg freeze tu dalam tupperware or bekas..mmg jimat ruang...cube try...nak jugak beli yg cap tupperware tuk frozen tp tak offer lagik...tggulah der offer nanti kak durrah a.k.a toukey tupperware jgn luper calling2 erk hehehe
oo cerita pasal tupperware tadi...pg tadi maser sahur en sam minum air masak...(aku letak dalam bekas air bukan cap tupperware...so die minum then dier kata...''air tu raser tak sedap raser cm getah.." aku pun heran gak then aku pk balik ooo mmglah cap bekas bese...then aku cakaplah balik ''mmg pun cap murah bukan cap tupperware'' so aku explain kat dier naper org pempuan ske beli tupperware n harga mahal...barulah dier paham...jadik abg tak reti2 nak bg elaun lebih ker hehehe
so balik pada cerita balik dapur...seperti yg dirancang smlm arini masak asam pedas pari n sambal goreng tumis (tempe+kacang+ikan bilis) ermm jadiklah tuk arini....esk maybe plan nk masak nasik ayam...so thank too cik bariah sbb tadi dier call tnyer sal cmner nk wat ayam nasik ayam....plan jerk tp tau taulah last minit tukar menu lak...tadik tgh2 masak gas abis plak...alahai rusak pogeram...nasib baik en sam tidak pergi keje lagik jadik aku so dier g cari gas...nasib dapat...so menu aku tk arini dah ready...korang plak aper cer??
smlm g bazar mcm2 beli nafsu betuil nasib bek habis...klau leh tak mau g bazar dah....huhu baik masak kat umah lagik puas ati....jadik skrg nak rest nak tgk cter senandung si dayang...layan gak citer ni...jadik ready tuk serve jerk...tata samat buke poser...

Tuesday, August 25, 2009

#ReSt#

di satu pagi perbualan sms antara mr n mrs sam

saye : abg..abg baik tak?? (ayat bodek)

abg : xbaikla..nape? =)

saye : xbaik takperlah =(

abg : ader pe syg..nak soh abg beli paper ke? muah =) [macam tau2 jerk aku bodek dier heheheh mmg tu style aku kalu bodek dier heheh]

saye : takperlah =( {konon merajuk hihik trick jerk tu ahahah}

abg : alo nak manje skit pun takleh..ader ape sayang?? =)

saye : hehhehe sje jerk heheheh tak masak arini leh?? heheheh {padahal tau arini en salary kuar kuikui..} kite g bazar leh?

abg : eheheh boleh jp g abg balik keje kiter g yerk...

saye : yes (dalam hati suke kemain heheh)

since puasa sampaila arini aku tak g bazar lagik tau...masak jerk...smlm sajer mood ngade2 dtg hahahah so arini rest tak payah msak heheeh padahal menu tuk arini dah ready sjer nk jimat menu leh dimasak esk hehehehe

jadik decide g bazar ramadan kat sg siput je lah...sje tukar angin...nk beli aper yerk??

p/s: kembali ke dapur esk with asam pedas pari n tempe+ikan bilis+kacang tumis a.k.a. sambal goreng..daaa

Monday, August 24, 2009

+bErJaYa+

hmmm 2 hari sudah berjaya berpuasa...tp aku masih pening tiap kali nk bgn pk nk masak aper...huhu maser ari 1st aritu dah ok dah masak paru black pepper,udang masak sambal n sayur kacang...serta air tebu...then smlm dah jimat menu sbb buka pose umah mak (kalu tak plan nak msak udang masak lemak + nenas..)
so arini aku plan masak udang masak lemak + nenas, pargedil daging, udang goreng tepung n coktail mungkin...esk plak nak msak aper?? huhu peningnyer....dlu maser bujang tak kisah nak makan aper pun..tp dah ader en sam ni kene lah jugak pk selera dier...nasib baik udang msak lemak tu dier yg request...takder pk dah...tp bila aku tnyer dier ''nak msak aper arini abg?'' dier jwab ''abg tak kisah paper pun'' adui ni yg aku pening ni...
tu lah pada kaum lelaki ingat sng ker pk nak masak ni...kalu wat servay g tanyer para isteri pasal masak semua akn jawab benda yg sama....bukan tak reti msak cuma tak tau nk msak aper...sbb tu bila bulan pose aku ske tgk rancangan masak2 sbb dari situ dapat idea...
antara beberapa menu yg di plan untuk di masak ialah nasi ayam, tomyam, apalagi erk...tak taulah huhu so jwbnyer kene bukak web atau bukak buku untuk cr idea....sbb aku pun ske try menu2 baru ni....
p/s:boleh tak saper2 bg cadangan menu...mana tau kiter leh share2 ker...

Friday, August 21, 2009

SeLaMaT bErPuAsa..


Selamat Berpuasa semua....hmm tahun ni merupakan tahun pertama aku berpuasa sebagai husband n wife...ntah macamana la kan...hehe yela bujang dlu lain...bgn sahur pun minum n makan kurma jerk...sbb aku pg2 ni payah sikit nk makan...huhu tp yg en sam plak nk makan...hmm cabaran aku utk tahun pertama berpuasa sbg isteri ni adalah bgn sahur..hahah boleh ker?? hehehh insyaallah...aku ni mula nk bgn payah sikit tp bila dh bgn n start wat keje oklah....
cerita pasal puasa ni...aku mmg ske sgt bila time puasa...byk yg aku raser bila sampai bulan puasa ni mood dier lain...lain mcamana tu maksud aku lain dari kebiasaan..tp bila tibanya nak puasa yg aku selalu tunggukan ialah
  1. waktu berbuka puasa hahha (ni time kecik2 dlu) heheheh
  2. rancangan @ program sempena ramadan..cerita2 ker mcm2 lah
  3. rancangan masak2 (sbb i love cooking) slalu perdajal adik saudara a.k.a. AMIN bukak rancangan masak then die kata ''kak jua tukarlah citer lain amin raser laparlah tgk'' hahah suke aku hehehe
  4. sembahyang tawarikh heheh terawikh...maser dok ngn mak dlu rajin pergi terawikh dgn pura,fizah n ain...tp dah kwin ni tak taulah ader kesempatan plak sbb masjid jauh..n kene bwk kete...dlu kat umah mak jalan kaki jerk...(harap2 dapatlah pergi dgn en sam)
  5. rancangan wat kuih raya...wah mmg best...tahun ni tak taulah nak wat kuih aper...yg pasti almond london n cornflake wajib...biskut makmor n mazola jugak kot...
  6. bazar ramadan...(ikut mase nk g...sbb berhati2 dgn makanannya...salah makan merana lah kat sepital)
  7. rancangan JEJAK RASUL..yg ni mmg wjib tgk bila time pose...seronok sgt dr kecik tgk citer pasal sejarah islam....
  8. program yg hanya ditayangkan pada bulan pose sahaja...

moga puasa tahun ini lebey bermakna lagik buat aku n semua yerk...macam lagu raihan nyanyi... ''ku mengharapkan ramadan kali ini penuh makna...agar dapat ku lalui dengan sempurna..''

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN MOGA DIPENUHI DENGAN AMALAN-AMALAN YANG MULIA DAN SAMA-SAMALAH KITA TINGKATKAN AMALAN KITA..

P/S: cabaran esk:bgn sahur heheeh

Thursday, August 20, 2009

++mOgA PaNjAnG UmuR++

SELAMAT HARI JADI MAK YG KE 54...DAN JUGA SELAMAT BERSARA

so arini hari jadik mak...moga mak panjang umur n murah rezeki...hari ni jugak mak last kerja n then pasni mak dok umh jer lah heheh leh lah datang umah jua selalu heheh insyaallah tahun ni mak g makkah...hehehe walopun mak garang n membebel (tuk kebaikan heheh)i tetap syg you mak...I LOVE YOU...so tggu malam ni jua datang ngn sam erk...bwk aper?? RAHSIA heheheh










Wednesday, August 19, 2009

++aNy iDea??++


Esk hari jadi mak....hmmm nak wat aper erk?? n esok jugak mak last keje then pencen....wah sonoklah tu heheheh jae kater lehlah mak tgk tv jerk hahahah hampeh hehehh
Kebiasaannya saper2 harijadi kami akan sambut...mmg tradisi walopun abg aku yg dah kwin ader ank sorang pun kami tetap celebrate...mmg dah biasa cmtu...jadi acara wajib dalam family...korang smua pun patut wat acara ni jadik wajib...bukan nak wat beriya pun just suke2 makan2 jerk...
Jae kata kat mak...mak belanja lah makan...ada plak...ntah aku pun tak taulah nak wt per...dlu mase aku kat umah saper2 arijadik aku jugak yg siapkan semua walopun harijadi aku heheh so leh bg idea nak wat aper?? last idea bwk g kadai makan kami belanja lah mak...hehhe kot2 korang semua ada idea yg bernas??? silakan cadang...

kEsAbArAN yG TiNgGi


hari ini one of my student telah mencabar kesabaran sayer....jadi untuk menunjukkan saya ini seorang yg mempunyai kesabaran yg tinggi sayer ambil keputusan untuk mendiamkan diri supaya keadaan tidak akan menjadi bertambah buruk....(perkara yg biasa saya lakukan bila marah)

and dari itu saya sedar status saya yang hanya GSTT iaitu GURU SANDARAN TIDAK TERLATIH...its mean saya hanya menjalankan tugas saya selagi saya mampu iaitu saya menerima cabaran mengajar berdasarkan pengalaman saya mengajar selama 2 tahun cukup mengajar saya erti kesabaran....

saya telah berusaha untuk menyahut cabaran walaupun cabaran yg diberi agak membuatkan sayer perlu usaha keras...

pada student saya itu awak tidak perlu pertikaikan status sayer n tidak perlu membezakan saya dgn guru awk yang lain....kalu ikutkan hilang sabar saya dah lama saya kerjakan awk...tp siapalah saya untuk berbuat demikian sbb saya sgt sedar siapa saya nak dibandingkan dengan guru lain yg lebih terlatih....jadik terima kasihlah atas apa yg awak dah buat n katakan pada saya tadi....sebagai seorang guru dia akan tetap mendoakan anak muridnya berjaya walopun seorang guru itu selalu disakiti....

dan awak akan ingat pada suatu hari nanti awk akan menyesal dgn apa yg awk lakukan n maser awak akan sedar(itupun kalu sedar)



p/s: enrty ini dipost dikala
hati ini sgt sakit n sgt sedih...TUHAN saja yg tahu...ini aja yg mampu dilakukan...BERSABAR...sbb TUHAN sentiasa melindungi org yang sabar...thanks to all my sister coz borrow me your ears..(don't let me speak ENGLISH->itu tanda aku marah)sekian...ttup laptop sleep sbb ader maser two hours b4 class...end!

Tuesday, August 18, 2009

SeDAp TaK???



heheheh sedap tak ni barang??? hehehhe actually aku pun bukan minat sgt buah ni tp apa produk yg berasaskan strawberry aku sku cm cokelat dier ker, kek ker, aiskrim ker...so arini nk share wat strawberry cokelat...buat reti la makan tak minat sgt...tp kalu dah makan tak hingat dunia hehhehe so jom share...

bahan-bahan
#cokelat masak
#fresh strawberry
#poroyok besar a.k.a. periuk
#periuk kecik (muat dalam periuk besAR)
#cokelat rice (kalu gemor tak gemor tak payah)
#sarung kuih a.k.a cup cake nyer sarung
#ayor (untuk double boil)



mula-mula susunkan sarung cup cake ats pinggan ke dulang ker ikut ske kome yerk...



then susunkan strawberry tadi dalam sarung cup cake tadi....ikut seke kome nak susun gaya maner yerk...


dalam situasi yg sama masukkan air dalam periuk besar tadi n didihkannya...then masukkan periuk kecik tadik dalam periuk besar...cara ni dinamakan DOUBLE BOILING...(tak tau care bukak GOOGLE search ek...sbb tak smpat nk capture gambor) lepas itu masukkan cokelat masak tadik dalam periuk kecik n kaco hingga cair...



ok dah masak cokelat tadi tuang kan ke ats strawberry tadi erk....nk boh banyak ker skit ker terpulang erk....daun tu nak bukak pun leh tak bukak pun takper tp aku sjer tak bukak nk tunjuk skit ni buah strawberry hehehhe


tadaaaa!!!! ni lah hasilnyer....kalu ske cokelat rice taburlah erk bg tantik skit...then apa lagi...soruuu (malantak) ler....heheh selamat makan hehhehe



Monday, August 17, 2009

+mEmOri+

hmmmm tgk kan tarikh arini bila ingatkan lagik dalam tempoh dua tahun ni ader 2 memori yg berbeza...memori manis dan pahit...hmmm apa erk....so meh lah share story skit dalam tempoh dua tahun ni pada tarikh yang sama...

17hb Ogos 2007
aku mencatat sejarah masuk hospital...hahhahah mmg dalam sejarah sungguh...hehehhe kelakar pun ader hehhehe alkisahnyer maser tu aku jadik guru ganti kat skrpm....pg tu (dalam jam 3pg) aku raser seram sejuk menggigil sgt2...tak tau nak cakap...aku siap selubung dengan gebor pun still sejuk menggigil2...huhu pastu perut aku memulas2 n raser nak muntah...huhu byk kali jugak aku ulang ke tandas...huhu then pastu aku decide tak pegi sek pg tu...mintak tolong my mama bgtau kat sekolah sbb sek dier dkt ngn umh mama...pening aku huhu then mak bwk g sepital dier kata aku keracunan...mak ai...huhu mula2 ok jerk...tp malam tu jadik balik huhu at the same time mak pun tak sihat jugak huhu abg aku datanglah tgk...aku dah tak tahan malam tu abg aku bwk g ER..check punyer check mmg keracunan makanan...huhu aku kene masuk air dlu satu botol...aku muntah n c***t tak henti2...sejam aderlah kat 20 kali g tandas..huhu naik lemah dah aku mmg dah takder ayor dalam badan aku...then doktor kata tahanlah masuk wad...alamak!! aku seboleh2 nyer tak nak masuk wad sbb tak pernah masuk huhu tp nak wat cmner doc kater dari tahan sakit huhu mmg merana aku huhu dkat seminggu kene tahan selagik aku dihidrasi...yg kelakar doktor letak aku dkat dgn bilik air hahah kat belakang...nasib ramai org takut gak sbb pernah dgr citer hantu sepital hikhik mmgg sah aku keracunan makanan...aku makan kat umah member...dier plak tapau kat luar...padahal aku makan aderlah satu sudu jerk...tp effect dier aku merana seminggu...tu pun aku kelentong doktor kater aku dah ok sbb aku nk balik aku konvo...huhu nasib bek aku ok hehehhe so resepi aku baik cpt adalah ditemani oleh en sam yehaaa!!! yerlah dier jerk peneman aku sampai habis time melawat...mak maser tu pun tak sihat huhu sedih tau...kwn2 kat u thg belajar...mujur ader en sam...tu yg wat jatuh cinta kat dier tu hehehhe wink!! so ni beberapa gambar maser masuk sepital..




tgnku yg sakit huhu 25 botoi ayor huhu mmg hebat heheh naik gemok tgn aku...




ujang peneman setia heheheh








hehhehe peneman di kala sakit...ni yg ubatnyer...
hehehhe maceh yerk tolong teman...time ni yg i jatuh cinta kat u...wink***




17 ogos 2008

hahahah tarikh yang ni plak hehehe kenangan manis..time ni cik abe atas tu datang minang i hehehhe sgt heppy...takmo citer panjang2 lagik...jadik i tepek gambar jerk erk...heheheh so tahun ni tarikh ni takder apa yang menarik cuma arini ader jamuan makan2 jerk heheeheh sgt sng hati hehehe


ni cincin tanda n merisik...tak tunang pun terus jerk merisik n tanda...then 10 bulan lepas tu nikah terus..sng tak payah susahkan du2 pihak...maser tu lah 1st jumper mak mentua ku...yg pasti mmg sempoi heheheh love u my in-law..


heheheh inilah sye n en sam sye...maser ni kami berdua sgt tmbam n sgt senang hati...paper pun kami sentiasa heppy...sampailah skrg heheheh diorang kater muka kami samer?? yeke??


P/S : kalu ader yg wat jamuan ader lauk yg aku tak makan tu jgn lah kecik ati yerk abb aku sgt berhati2 selepas keluar hospital...serik sgt...merana aku...yg best ader org teman je lah heheh

Friday, August 14, 2009

PaTuT kEr...??


Pagi tadi otw g sekolah aku dgr radio...i think berita ni ader dalam paper kot...sbb time tu slot berita by aznil n din beramboi..
dier citer lah sal si chef wan ni menang award best chef in the world..(aku pun tak pasti title aper yg pasti top 1 world lah..) wah gitu!!! hebat tak rakyat malaysia yg sorang ni??
actually chef wan ni mmg dah lama dah cerita masakan dier sampai luar negara...aku mmg suspek kat dier mmg hebat sgt dier bab masak (sbb aku pun minat gak masak2 ni)
dgr citer kat berita tadi siap si oprah show tu nak interview dier...wah!!! we should proud of him...bukan sng beb nak masuk rancangan paling top kat luar negara...mmg hebat sgt dier....
tapi yang aku pelik n sgt2 musykil tahap babun...malaysia kiter tak hargai pun dier...padahal dier ni dah tahap international...dah bwak nama malaysia ke persada dunia....aku mmg tak pusa hati lah kan sbb org macam ni yg patut MALAYSIA hargai....n patut bg pengiktirafan pada dier...ni tak ader ke bg gelaran kat org luar yang ntaH tau ker tak apa maksud gelaran yg dibawa nyer....tak paham betuil aku...
so pada sesiapa yg berkenaan hargai lah CHEF WAN ni...negeri tempat kelahiran dier tak reti2 ker nak hargai anak jati anda ini?? yang pasti aku sgt2 mengkagumi beliau...well pape pun CONGRATULATION atas usaha anda mengangkat nama MALAYSIA ker persada dunia...I'M SO PROUD OF YOU!!!!
p/s: adakah anda setuju dgn pendapat saya ini....???

Thursday, August 13, 2009

BerJaYa....

yeyeyeyey akhirnya dapat resepi ni yg original dari kak che mah a.k.a kakak comel....hehheheeh made in kelate ori tau....tak sabar balik nak cube...bestnyer.....dah lama dah nak try buat menu ni....harap2 mnjadiklah huhu ader 2 versi menu ni...manis n pedas...yg manis tu kureng skitlah nak try yg pedas....sedap nyer...kecur air liurku...ok nanti i share resepi erk...simple n senang nampak gayanyer....hopefully menjadiklah...nanti leh wat heheheh sotong ni mmg fav aku....kalu goreng tepung lagik sdap....maceh kakak comel....

Wednesday, August 12, 2009

**LaDaNg Tea**















menikmati suasana di ladang tea cameran valley










hehehe leh petik ker??

Tuesday, August 11, 2009

+GaMbAr hOLiDaY PaRt 1+

ni ketua kontijen heheheh en.ammar tenyek heehe n his mother n father -> yg sponsor penginapan heheheh
mak n her sis mak yang

yun n family


am n ajam n amin

me n my sam


all of us enjoy walopun kne pakai mask hehehe