Wednesday, August 26, 2009

++KemBaLi aS a cHeF++

hmm arini kembali dgn rutin harian ke dapur heheheh so pg ni aku siap kemas peti ais yg dah beku...huh aku pun pelik...so dari sahur tadi aku switch off tmpat frozen tu bg cair ais2 everest dalam tu heheheh sbb ais tu makan ruang yg sedia maklum sempit huhu jadik aku takleh lah nak letak bahan mentah yg banyak...jadik untuk jimatkan ruang letakkan smua benda alah yg freeze tu dalam tupperware or bekas..mmg jimat ruang...cube try...nak jugak beli yg cap tupperware tuk frozen tp tak offer lagik...tggulah der offer nanti kak durrah a.k.a toukey tupperware jgn luper calling2 erk hehehe
oo cerita pasal tupperware tadi...pg tadi maser sahur en sam minum air masak...(aku letak dalam bekas air bukan cap tupperware...so die minum then dier kata...''air tu raser tak sedap raser cm getah.." aku pun heran gak then aku pk balik ooo mmglah cap bekas bese...then aku cakaplah balik ''mmg pun cap murah bukan cap tupperware'' so aku explain kat dier naper org pempuan ske beli tupperware n harga mahal...barulah dier paham...jadik abg tak reti2 nak bg elaun lebih ker hehehe
so balik pada cerita balik dapur...seperti yg dirancang smlm arini masak asam pedas pari n sambal goreng tumis (tempe+kacang+ikan bilis) ermm jadiklah tuk arini....esk maybe plan nk masak nasik ayam...so thank too cik bariah sbb tadi dier call tnyer sal cmner nk wat ayam nasik ayam....plan jerk tp tau taulah last minit tukar menu lak...tadik tgh2 masak gas abis plak...alahai rusak pogeram...nasib baik en sam tidak pergi keje lagik jadik aku so dier g cari gas...nasib dapat...so menu aku tk arini dah ready...korang plak aper cer??
smlm g bazar mcm2 beli nafsu betuil nasib bek habis...klau leh tak mau g bazar dah....huhu baik masak kat umah lagik puas ati....jadik skrg nak rest nak tgk cter senandung si dayang...layan gak citer ni...jadik ready tuk serve jerk...tata samat buke poser...

Tuesday, August 25, 2009

#ReSt#

di satu pagi perbualan sms antara mr n mrs sam

saye : abg..abg baik tak?? (ayat bodek)

abg : xbaikla..nape? =)

saye : xbaik takperlah =(

abg : ader pe syg..nak soh abg beli paper ke? muah =) [macam tau2 jerk aku bodek dier heheheh mmg tu style aku kalu bodek dier heheh]

saye : takperlah =( {konon merajuk hihik trick jerk tu ahahah}

abg : alo nak manje skit pun takleh..ader ape sayang?? =)

saye : hehhehe sje jerk heheheh tak masak arini leh?? heheheh {padahal tau arini en salary kuar kuikui..} kite g bazar leh?

abg : eheheh boleh jp g abg balik keje kiter g yerk...

saye : yes (dalam hati suke kemain heheh)

since puasa sampaila arini aku tak g bazar lagik tau...masak jerk...smlm sajer mood ngade2 dtg hahahah so arini rest tak payah msak heheeh padahal menu tuk arini dah ready sjer nk jimat menu leh dimasak esk hehehehe

jadik decide g bazar ramadan kat sg siput je lah...sje tukar angin...nk beli aper yerk??

p/s: kembali ke dapur esk with asam pedas pari n tempe+ikan bilis+kacang tumis a.k.a. sambal goreng..daaa

Monday, August 24, 2009

+bErJaYa+

hmmm 2 hari sudah berjaya berpuasa...tp aku masih pening tiap kali nk bgn pk nk masak aper...huhu maser ari 1st aritu dah ok dah masak paru black pepper,udang masak sambal n sayur kacang...serta air tebu...then smlm dah jimat menu sbb buka pose umah mak (kalu tak plan nak msak udang masak lemak + nenas..)
so arini aku plan masak udang masak lemak + nenas, pargedil daging, udang goreng tepung n coktail mungkin...esk plak nak msak aper?? huhu peningnyer....dlu maser bujang tak kisah nak makan aper pun..tp dah ader en sam ni kene lah jugak pk selera dier...nasib baik udang msak lemak tu dier yg request...takder pk dah...tp bila aku tnyer dier ''nak msak aper arini abg?'' dier jwab ''abg tak kisah paper pun'' adui ni yg aku pening ni...
tu lah pada kaum lelaki ingat sng ker pk nak masak ni...kalu wat servay g tanyer para isteri pasal masak semua akn jawab benda yg sama....bukan tak reti msak cuma tak tau nk msak aper...sbb tu bila bulan pose aku ske tgk rancangan masak2 sbb dari situ dapat idea...
antara beberapa menu yg di plan untuk di masak ialah nasi ayam, tomyam, apalagi erk...tak taulah huhu so jwbnyer kene bukak web atau bukak buku untuk cr idea....sbb aku pun ske try menu2 baru ni....
p/s:boleh tak saper2 bg cadangan menu...mana tau kiter leh share2 ker...

Friday, August 21, 2009

SeLaMaT bErPuAsa..


Selamat Berpuasa semua....hmm tahun ni merupakan tahun pertama aku berpuasa sebagai husband n wife...ntah macamana la kan...hehe yela bujang dlu lain...bgn sahur pun minum n makan kurma jerk...sbb aku pg2 ni payah sikit nk makan...huhu tp yg en sam plak nk makan...hmm cabaran aku utk tahun pertama berpuasa sbg isteri ni adalah bgn sahur..hahah boleh ker?? hehehh insyaallah...aku ni mula nk bgn payah sikit tp bila dh bgn n start wat keje oklah....
cerita pasal puasa ni...aku mmg ske sgt bila time puasa...byk yg aku raser bila sampai bulan puasa ni mood dier lain...lain mcamana tu maksud aku lain dari kebiasaan..tp bila tibanya nak puasa yg aku selalu tunggukan ialah
  1. waktu berbuka puasa hahha (ni time kecik2 dlu) heheheh
  2. rancangan @ program sempena ramadan..cerita2 ker mcm2 lah
  3. rancangan masak2 (sbb i love cooking) slalu perdajal adik saudara a.k.a. AMIN bukak rancangan masak then die kata ''kak jua tukarlah citer lain amin raser laparlah tgk'' hahah suke aku hehehe
  4. sembahyang tawarikh heheh terawikh...maser dok ngn mak dlu rajin pergi terawikh dgn pura,fizah n ain...tp dah kwin ni tak taulah ader kesempatan plak sbb masjid jauh..n kene bwk kete...dlu kat umah mak jalan kaki jerk...(harap2 dapatlah pergi dgn en sam)
  5. rancangan wat kuih raya...wah mmg best...tahun ni tak taulah nak wat kuih aper...yg pasti almond london n cornflake wajib...biskut makmor n mazola jugak kot...
  6. bazar ramadan...(ikut mase nk g...sbb berhati2 dgn makanannya...salah makan merana lah kat sepital)
  7. rancangan JEJAK RASUL..yg ni mmg wjib tgk bila time pose...seronok sgt dr kecik tgk citer pasal sejarah islam....
  8. program yg hanya ditayangkan pada bulan pose sahaja...

moga puasa tahun ini lebey bermakna lagik buat aku n semua yerk...macam lagu raihan nyanyi... ''ku mengharapkan ramadan kali ini penuh makna...agar dapat ku lalui dengan sempurna..''

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN MOGA DIPENUHI DENGAN AMALAN-AMALAN YANG MULIA DAN SAMA-SAMALAH KITA TINGKATKAN AMALAN KITA..

P/S: cabaran esk:bgn sahur heheeh

Thursday, August 20, 2009

++mOgA PaNjAnG UmuR++

SELAMAT HARI JADI MAK YG KE 54...DAN JUGA SELAMAT BERSARA

so arini hari jadik mak...moga mak panjang umur n murah rezeki...hari ni jugak mak last kerja n then pasni mak dok umh jer lah heheh leh lah datang umah jua selalu heheh insyaallah tahun ni mak g makkah...hehehe walopun mak garang n membebel (tuk kebaikan heheh)i tetap syg you mak...I LOVE YOU...so tggu malam ni jua datang ngn sam erk...bwk aper?? RAHSIA heheheh










Wednesday, August 19, 2009

++aNy iDea??++


Esk hari jadi mak....hmmm nak wat aper erk?? n esok jugak mak last keje then pencen....wah sonoklah tu heheheh jae kater lehlah mak tgk tv jerk hahahah hampeh hehehh
Kebiasaannya saper2 harijadi kami akan sambut...mmg tradisi walopun abg aku yg dah kwin ader ank sorang pun kami tetap celebrate...mmg dah biasa cmtu...jadi acara wajib dalam family...korang smua pun patut wat acara ni jadik wajib...bukan nak wat beriya pun just suke2 makan2 jerk...
Jae kata kat mak...mak belanja lah makan...ada plak...ntah aku pun tak taulah nak wt per...dlu mase aku kat umah saper2 arijadik aku jugak yg siapkan semua walopun harijadi aku heheh so leh bg idea nak wat aper?? last idea bwk g kadai makan kami belanja lah mak...hehhe kot2 korang semua ada idea yg bernas??? silakan cadang...

kEsAbArAN yG TiNgGi


hari ini one of my student telah mencabar kesabaran sayer....jadi untuk menunjukkan saya ini seorang yg mempunyai kesabaran yg tinggi sayer ambil keputusan untuk mendiamkan diri supaya keadaan tidak akan menjadi bertambah buruk....(perkara yg biasa saya lakukan bila marah)

and dari itu saya sedar status saya yang hanya GSTT iaitu GURU SANDARAN TIDAK TERLATIH...its mean saya hanya menjalankan tugas saya selagi saya mampu iaitu saya menerima cabaran mengajar berdasarkan pengalaman saya mengajar selama 2 tahun cukup mengajar saya erti kesabaran....

saya telah berusaha untuk menyahut cabaran walaupun cabaran yg diberi agak membuatkan sayer perlu usaha keras...

pada student saya itu awak tidak perlu pertikaikan status sayer n tidak perlu membezakan saya dgn guru awk yang lain....kalu ikutkan hilang sabar saya dah lama saya kerjakan awk...tp siapalah saya untuk berbuat demikian sbb saya sgt sedar siapa saya nak dibandingkan dengan guru lain yg lebih terlatih....jadik terima kasihlah atas apa yg awak dah buat n katakan pada saya tadi....sebagai seorang guru dia akan tetap mendoakan anak muridnya berjaya walopun seorang guru itu selalu disakiti....

dan awak akan ingat pada suatu hari nanti awk akan menyesal dgn apa yg awk lakukan n maser awak akan sedar(itupun kalu sedar)



p/s: enrty ini dipost dikala
hati ini sgt sakit n sgt sedih...TUHAN saja yg tahu...ini aja yg mampu dilakukan...BERSABAR...sbb TUHAN sentiasa melindungi org yang sabar...thanks to all my sister coz borrow me your ears..(don't let me speak ENGLISH->itu tanda aku marah)sekian...ttup laptop sleep sbb ader maser two hours b4 class...end!

Tuesday, August 18, 2009

SeDAp TaK???



heheheh sedap tak ni barang??? hehehhe actually aku pun bukan minat sgt buah ni tp apa produk yg berasaskan strawberry aku sku cm cokelat dier ker, kek ker, aiskrim ker...so arini nk share wat strawberry cokelat...buat reti la makan tak minat sgt...tp kalu dah makan tak hingat dunia hehhehe so jom share...

bahan-bahan
#cokelat masak
#fresh strawberry
#poroyok besar a.k.a. periuk
#periuk kecik (muat dalam periuk besAR)
#cokelat rice (kalu gemor tak gemor tak payah)
#sarung kuih a.k.a cup cake nyer sarung
#ayor (untuk double boil)



mula-mula susunkan sarung cup cake ats pinggan ke dulang ker ikut ske kome yerk...



then susunkan strawberry tadi dalam sarung cup cake tadi....ikut seke kome nak susun gaya maner yerk...


dalam situasi yg sama masukkan air dalam periuk besar tadi n didihkannya...then masukkan periuk kecik tadik dalam periuk besar...cara ni dinamakan DOUBLE BOILING...(tak tau care bukak GOOGLE search ek...sbb tak smpat nk capture gambor) lepas itu masukkan cokelat masak tadik dalam periuk kecik n kaco hingga cair...



ok dah masak cokelat tadi tuang kan ke ats strawberry tadi erk....nk boh banyak ker skit ker terpulang erk....daun tu nak bukak pun leh tak bukak pun takper tp aku sjer tak bukak nk tunjuk skit ni buah strawberry hehehhe


tadaaaa!!!! ni lah hasilnyer....kalu ske cokelat rice taburlah erk bg tantik skit...then apa lagi...soruuu (malantak) ler....heheh selamat makan hehhehe



Monday, August 17, 2009

+mEmOri+

hmmmm tgk kan tarikh arini bila ingatkan lagik dalam tempoh dua tahun ni ader 2 memori yg berbeza...memori manis dan pahit...hmmm apa erk....so meh lah share story skit dalam tempoh dua tahun ni pada tarikh yang sama...

17hb Ogos 2007
aku mencatat sejarah masuk hospital...hahhahah mmg dalam sejarah sungguh...hehehhe kelakar pun ader hehhehe alkisahnyer maser tu aku jadik guru ganti kat skrpm....pg tu (dalam jam 3pg) aku raser seram sejuk menggigil sgt2...tak tau nak cakap...aku siap selubung dengan gebor pun still sejuk menggigil2...huhu pastu perut aku memulas2 n raser nak muntah...huhu byk kali jugak aku ulang ke tandas...huhu then pastu aku decide tak pegi sek pg tu...mintak tolong my mama bgtau kat sekolah sbb sek dier dkt ngn umh mama...pening aku huhu then mak bwk g sepital dier kata aku keracunan...mak ai...huhu mula2 ok jerk...tp malam tu jadik balik huhu at the same time mak pun tak sihat jugak huhu abg aku datanglah tgk...aku dah tak tahan malam tu abg aku bwk g ER..check punyer check mmg keracunan makanan...huhu aku kene masuk air dlu satu botol...aku muntah n c***t tak henti2...sejam aderlah kat 20 kali g tandas..huhu naik lemah dah aku mmg dah takder ayor dalam badan aku...then doktor kata tahanlah masuk wad...alamak!! aku seboleh2 nyer tak nak masuk wad sbb tak pernah masuk huhu tp nak wat cmner doc kater dari tahan sakit huhu mmg merana aku huhu dkat seminggu kene tahan selagik aku dihidrasi...yg kelakar doktor letak aku dkat dgn bilik air hahah kat belakang...nasib ramai org takut gak sbb pernah dgr citer hantu sepital hikhik mmgg sah aku keracunan makanan...aku makan kat umah member...dier plak tapau kat luar...padahal aku makan aderlah satu sudu jerk...tp effect dier aku merana seminggu...tu pun aku kelentong doktor kater aku dah ok sbb aku nk balik aku konvo...huhu nasib bek aku ok hehehhe so resepi aku baik cpt adalah ditemani oleh en sam yehaaa!!! yerlah dier jerk peneman aku sampai habis time melawat...mak maser tu pun tak sihat huhu sedih tau...kwn2 kat u thg belajar...mujur ader en sam...tu yg wat jatuh cinta kat dier tu hehehhe wink!! so ni beberapa gambar maser masuk sepital..




tgnku yg sakit huhu 25 botoi ayor huhu mmg hebat heheh naik gemok tgn aku...




ujang peneman setia heheheh








hehhehe peneman di kala sakit...ni yg ubatnyer...
hehehhe maceh yerk tolong teman...time ni yg i jatuh cinta kat u...wink***




17 ogos 2008

hahahah tarikh yang ni plak hehehe kenangan manis..time ni cik abe atas tu datang minang i hehehhe sgt heppy...takmo citer panjang2 lagik...jadik i tepek gambar jerk erk...heheheh so tahun ni tarikh ni takder apa yang menarik cuma arini ader jamuan makan2 jerk heheeheh sgt sng hati hehehe


ni cincin tanda n merisik...tak tunang pun terus jerk merisik n tanda...then 10 bulan lepas tu nikah terus..sng tak payah susahkan du2 pihak...maser tu lah 1st jumper mak mentua ku...yg pasti mmg sempoi heheheh love u my in-law..


heheheh inilah sye n en sam sye...maser ni kami berdua sgt tmbam n sgt senang hati...paper pun kami sentiasa heppy...sampailah skrg heheheh diorang kater muka kami samer?? yeke??


P/S : kalu ader yg wat jamuan ader lauk yg aku tak makan tu jgn lah kecik ati yerk abb aku sgt berhati2 selepas keluar hospital...serik sgt...merana aku...yg best ader org teman je lah heheh

Friday, August 14, 2009

PaTuT kEr...??


Pagi tadi otw g sekolah aku dgr radio...i think berita ni ader dalam paper kot...sbb time tu slot berita by aznil n din beramboi..
dier citer lah sal si chef wan ni menang award best chef in the world..(aku pun tak pasti title aper yg pasti top 1 world lah..) wah gitu!!! hebat tak rakyat malaysia yg sorang ni??
actually chef wan ni mmg dah lama dah cerita masakan dier sampai luar negara...aku mmg suspek kat dier mmg hebat sgt dier bab masak (sbb aku pun minat gak masak2 ni)
dgr citer kat berita tadi siap si oprah show tu nak interview dier...wah!!! we should proud of him...bukan sng beb nak masuk rancangan paling top kat luar negara...mmg hebat sgt dier....
tapi yang aku pelik n sgt2 musykil tahap babun...malaysia kiter tak hargai pun dier...padahal dier ni dah tahap international...dah bwak nama malaysia ke persada dunia....aku mmg tak pusa hati lah kan sbb org macam ni yg patut MALAYSIA hargai....n patut bg pengiktirafan pada dier...ni tak ader ke bg gelaran kat org luar yang ntaH tau ker tak apa maksud gelaran yg dibawa nyer....tak paham betuil aku...
so pada sesiapa yg berkenaan hargai lah CHEF WAN ni...negeri tempat kelahiran dier tak reti2 ker nak hargai anak jati anda ini?? yang pasti aku sgt2 mengkagumi beliau...well pape pun CONGRATULATION atas usaha anda mengangkat nama MALAYSIA ker persada dunia...I'M SO PROUD OF YOU!!!!
p/s: adakah anda setuju dgn pendapat saya ini....???

Thursday, August 13, 2009

BerJaYa....

yeyeyeyey akhirnya dapat resepi ni yg original dari kak che mah a.k.a kakak comel....hehheheeh made in kelate ori tau....tak sabar balik nak cube...bestnyer.....dah lama dah nak try buat menu ni....harap2 mnjadiklah huhu ader 2 versi menu ni...manis n pedas...yg manis tu kureng skitlah nak try yg pedas....sedap nyer...kecur air liurku...ok nanti i share resepi erk...simple n senang nampak gayanyer....hopefully menjadiklah...nanti leh wat heheheh sotong ni mmg fav aku....kalu goreng tepung lagik sdap....maceh kakak comel....

Wednesday, August 12, 2009

**LaDaNg Tea**















menikmati suasana di ladang tea cameran valley










hehehe leh petik ker??

Tuesday, August 11, 2009

+GaMbAr hOLiDaY PaRt 1+

ni ketua kontijen heheheh en.ammar tenyek heehe n his mother n father -> yg sponsor penginapan heheheh
mak n her sis mak yang

yun n family


am n ajam n amin

me n my sam


all of us enjoy walopun kne pakai mask hehehe



Monday, August 10, 2009

bALik hOLidAy...


last weekend g holiday ngn family....best jugak dapat jalan2...walopun tak baper nak ok disebabkan jalan dalam keadaan cuaca ujan jerk + sejuk gle + kene pakai mask disebabkan oleh penyakit haram tu (selsema babi) hehehe

tp yg best heppy gak...thank to jae sbb belanja penginapan mybank apartment..mmg maveles...gambar akan dimasukkan nanti erk..macam2 aksi ader hehehe

dapat jugaklah merasa naik CH dgn my sam....best sgt...nanti upload gambar erk...tata

Wednesday, August 5, 2009

2 mOntH aLreAdy...

so arini genap 2 bulan aku berkahwin...so meh aku nak share pengalaman aku sepanjang 2 bulan ni..
mcm2 yang aku belajar sepanjang aku dah berkahwin ni...byk jugak tansformasi yg berlaku dalam hidup ni...yelah dlu bujang lain...leh wat apa yg kiter ske jerk...skrg ni dah ader status ''isteri'' jadi kene lah jaga status tu...perilaku smua tuturkata smua kene jaga...tak boleh nak men belasah jerk..so bila dah kwin ni tanggungjawab mmglah byk...(tapi cm masak kemas umah tu dah beser jadik tak kisah sgt pun) cuma baju nak basuh bertmbah lah heheheh nasiblah dapat en.sam yg rajin jugak lah tolong...hehhee tak salah kan tolong isteri yerk...hehehe yg lain so far ok...takder masalah...umah pun ok smua...doakanlah smoga smua berjalan dgn lancar....
berbalik pada cerita maser kwin aku tu, ader mcm2 yg berlaku...dugaan betul...seminggu sebelum kwin aku demam,dgn batuknyer,dgn takder sorenye...mybe penat kot...yerlah nama jer raja sehari tapi semua keje kene buat...(tapi sgt puas hati sbb smua wat sendiri walopun penat)..nasib baik ader kwn2 yg sudi bantu terutamanyer pura n farah...thanks gurl-gurl...yg aku heran tu mase nak dkat majlis kwin tu org2 tua taulah membebel jerk tu tak leh ni tak leh...yg paling poning kepala diorang cakap cmni..
''tak payahlah kuar2 dah nak dkat ni..darah manis...tak payah merayap2 dh''
merayap diorang cakap...hello i kuar g beli barang huhu nak harap org lain tak jadik ler...sampai kedai yg jual eksesori tu kenal aku...maner idaknyer leh kata ari2 aku g kadai tu nak beli brg...renda lah gam lah list la mcm2...tu sbb aku kater tadi nama jerk raja sehari tapi bz jugak...takder lagi org cakap...
''eh darah manis ni dah nak kwin tak payah lah wat keje...dok rileks jerk''
wah gitu!!! aku raser mmg bertuahlah ader yg nak cakap cmtu...huh!! lagik soh wat keje ader lah...agaknyer tu sbb aku sampai demam2 ilang sore...so maser resepsi kat umah aku so far smua ok...cuma time tu pakcik aku cakap tetamu mmg ramai sampai lauk tak cukup...padahal aku wat tuk 1200 org makan...nsib baik ader lauk tambahan(duit pun kene tambahlah)heheh rezeki kwin kot...sgt heppy time tu...ptg tu aku potong pulut kuning...mmg dah niat sbnarnyer sbb kerana pulut n bihun gorenglah aku n abg sam sampai ke tahap ni...t aku story kat enry akn datang erk..tp bihun takderlah time tu just ader pulut jerk...tapi pulut tak kuning jadik merah hahahah jadiklah asalkan ader sbb dah niat nak wat...so malam tu cm beserlah si abg aku tu kalu takder karoeke tak sah(even maser dier kwin pun dier ajer yg keroeke jer...tak jadik pengantin lagiklah dier ajer pegang micropon tu)then bukak hadiah(penat bukak byk sgt..thanks to smua 2 taht hadiah...)n potong kek..
ni citer sedih nak citer ni huhu so esk tu adalah majlis sambut menantu kat umah my sam kat selama...jadik pg tu aku dah ready nak ke kadai untuk make up...tapi tgh2 dah siap(dalam kul 7 lebey)aku raser mcm pusing2 pale...mula2 aku wat beser jerk...ingatkan nak makan panadol jerk n harap ok...pg tu mmg aku tak breakfast(sbb perut aku ni len macam skit...kang dah pakai elok2 time tu lah nak buang hajatnyer)so aku pun tak maulah makan sbb bese ok jek...ntah naper pg tu len plak jadiknyer..aku g la kat dapur cari active fast(konon nak bg lega cpt->ikut iklan)mula aku makan sebijik..then sepupu aku kata..
''sebiji apa raser dier kata..budak2 boleh lah''
aku pun tercabar raser makan lah 2 bijik (yang power dier 650) dalam keadaan perut kosong...elok 5 minit aku makan..aku terus muntah...(kuar air jerk sbb perut takder isi)...1st time aku raser nak pitam pale aku pusing2 gle2...tak penah raser cmtu...huhu baper kali aku muntah sampai dah tak larat bgn dah...baring jerk atas katil..siap muntah ats katil...my sam aper lagik cuak gle lah..baru sari jadi hubby dah kene dugaan...cian betul hahahah tapi keadaan aku maser tu mmg tahap dewa lah....lembik terkulai layu(cm bunga plak)bila bgn jerk terus muntah...bygkanlah sampai aku muntah ke tahap yg kuar sgt pahit tu...agknyer kalu usus tu leh kuar sah2 kuar kuarnyer...so maser tu jam dah kul 9...cadang nak ke kedai kul 8.00pg n nak gerak ker selama dalam kul 10...aku malam tu aku dah siap warning dah kat pakcik2 aku...dah aku jadik cmtu maner gayanye nak g makeup...bukak mate pun tak leh...huhu maser tu YA ALLAH aku pk naperlah kene time ni..huhu mmg serius aku tak leh bgn langsung...sedih pun ader...yerlah dah seronok nak ke umah mentua jadik cmtu lak...aku dah riso dah boleh ker ni nk ke saner..jauh ke selama leh tahan jugak around 1.30hours..sampai kwn aku dah tipon naper aku tak g kedai nak make up...last2 akak aku cakap aku dah xleh bgn smpailah mak andam(mak member aku)tu datang umah...dier siap kater..
mak andam: maner gaya nk makeup ni...bukak mate pun tak leh..
yong: tu lah makcik,cmner??
mak andam: takperlah makcik g andam umah lain dlu kang makcik dtg balik..
(aku dgr semua org cakap tapi mate jerk tak bukak)
last2 makcik aku cakap ''tak leh jadik kene bawak g klinik ni...mane nak wat cmni dah separuh nyawa ni'' so nak jadikan citer diorang pun angkatlah aku(sampai cmtu sekali)mmg aku tak leh bgn langsung...huhu papah aku sampai ke kete...(tak silap aku my sam,pakcik aku n abg sepupu aku yg angkat aku n makcik aku follow g klinik) aku sedar tapi tu lah mate jerk tak leh bukak...dgn tak bertudungnyer diorang hangkut aku g klinik..gile betul...mmg dalam sejarah huhu byk sejarah yg tercipta aritu...heheh bila masuk klinik aku dgr makcik aku cakap kat org jaga kaunter tu..
cik zai : adik, boleh tak bg dlu?? sbnarnyer dier ni(akulah tu)nk g bersanding kat belah laki..so leh tak bg dlu? (sambil gelak2)
org jaga kaunter : oh yeke...(gelak)ok takperlah cmtu..tggu jap ader patient jap g akak masuk terus..
cik zai : terima kasih
ceh diorang gelakkan aku...ingat aku tak dgr..hampeh hahaha diorang pun papah aku masuk dalam n jmpe doktor...aku pun tak tau rupe doktor tu yang aku tau laki(sbb dgr sore dier tnyer aku mcm2) makcik aku pun citerlah macam2 kat doktor tu...then doc tu cakap..
''nanti saya inject dier ubat(aku pun tak tau ubat aper nama dier)bagi dier ilang pening n muntah..tapi kesan dier akan ngntuk...bg dier rest nanti ok..tapi saya bg sukatan kanak-kanak sbb ubat ni kesan dier kuat..kalu maser kat saner nanti tak larat soh dier rest..tangkap gambar skit2 oklah...jgn pakse dier if dier tak larat..''
huh kanak-kanak? hahaha ketawa pun ader heheh maser dier cucuk tu terasa gak lak...then nak balik pun aku kene papah sampailah kat umah..sampai umah mmg aku terus tido (mybe kesan ubat) smpailah pukul 12.30tgh barulah aku sedar sbb my sam kejut aku..time tu dah ok dah raser leh bukak mate...dier tnyer aku
abg sam: ok ker? leh ker bgn?
aku: ok dah jomlah siap cpt pegi..msti dah lama diorang tggu dah lambat..huhu
(sbb aku terdengar tpn dier bunyi byk kali mybe family dier..n dier dah terangkan dah so diorang pahamlah..tpi aku yg tak sedap ati..)
then aku amik towel aku g madi terus...mmg kuat betul ubat tu...ilanglah jugak semua sakit...siap2 makeup2 dlm kul 1 lebey baru siap...lambat dah...sedih aku tau huhu dalam pukul 3 lebey sampai selama...tp heppy sbb ader ramai kwn2 dier snggup tggu(padahal jam dh dkat ...pukul 4 ptg)tak penah dibuat org huhu sedih sgt tau,tapi apakan daya...huhu thanks to kwn2 my sam yg sanggup tggu kitaorg sampai kul 4...lama tu huhu aduhai...
semua tu mmg memori yg mmg sampai bila2 aku tak lupa...mmg jadik sejarah betul...selama arini aku just bacer dalam majalah jer kes pengantin pengsan hahah (tapi aku tak lah tahap pengsan)kelakar pun ader...aduhai...oh sbb aku jadik cmtu mybe kesan ubat aktive fast yg aku makan tu..then satu lagi lauk2 daging kot..(sbb aku tak tahan kalu makan daging ais kesan dier jadik cmtu lah)so after that beberapa dialog diorang nyakat aku...hahahah antaranyer..
(ni maser beberapa minggu after kwin balik umah mentua)ader org datang umah
tetamu: ni saper?
mak mentua: ni lah menantu baru yg aritu
tetamu: ooo yang pengantin sakit perut tu?
aku: berdarah jiwe(sambil tahan malu)
huahuahuaha diorang panggil aku pengatin yg c****t b***t tu...hu sabar jelah
(bila balik kg aku jarang kuar umah sbb malu hahahah)nasib mak mentua sporting hehehe
(smbang dgn sepupu aku)
abg man: berat tau tak kamu? kami sampai angkat 5 orang
aku: huh tipulah ingat org tak sedar ker hahahah nak tipu agk2 ler..
abg man: hahahah tak cayer tanyer sam
(then smbang2 ngn my sam sjer tnyer...)
aku: abg, maser syg pengsan tu saper lagik yang angkat(saje tnyer padahal tau)
my sam: eh abg sorang jer angkat syg tau..ingat abg tak larat ker??(muke confident gle)
aku: udahlah tak payah tipu (jelir lidah pwekk)yg tau abg angkat pale syg jerk...hahah ingat syg pengsan ker tak dgr?
my sam: tak cayer tnyer acek ker abg man ker acu ker
aku:(muka compius)-->mmg tipu sbb abg man soh tnyer abg,abg soh tnyer abg man hahah kantoi
my sam: ketawa hahahha
(then tnyer lagik)
aku: abg kater apa aritu dalam kete?
my sam: kater ape?
aku: abg kater mlm tu(mlm kat umah aku) abg kater syg tak makan...syg bg makan kat abg jerk..
my sam: yeke abg cakap cmtu(sambil gelak jahat)
aku: eh bukan ker kiter makan samer2 dgn syatul,pura n kwn2 syg yg lain?
my sam: heheheheh lupe
aku: ooo fitnah erk...dgn yakin jerk cakap org tak makan...hampeh hahahah padahal org makan sebelah dier...sah merewang ke lain pikiran tu hahahah walopun time dalam kete tak bukak mate tapi syg dgr tau!!!
my sam: hehehehe sowi hahahha
aduhai mcm2 kan heheheh bila pk balik nak gelak jerk...abg aku lagik kutuk aku jerk...jahat...sbnarnyer aku pnah masuk sepital seminggu gara2 keracunan makanan..huhu 25 botoi ayor...tapi kalu time aku pitam tu anto sepital kompom kene tahan...nasib bek huhu
so nanti entry akan datang aku letak pic erk...tapi gmbar time pitam tu tak smpat amik huhu rugi terutama time angkat aku tu..baru tau bukti hahahha nsib bek..so hopefully aku dapat melayari rumah tangga ni dengan sabar...insyaallah..

Tuesday, August 4, 2009

hOmESiCk


my sam telah berkursus selama 4 hari (start smlm)...huhu so tak cakap byk aku kemas baju...packing2 masuk beg start kete vroommmmm!!!! balik umah mak kiter lah heheheheh

dapat tidor kat ats katil ku...since dah kwin raser baru sekali dua jerk dapat tido kat katil ku yg empok tu lalalala sgt best!!! heheheh yg tak best tido sorang (huhu)

naper aku kater katil aku n bilik aku best?? sbb maser aku dok umah mak dlu...aku ni bukan jenis kuar umah...balik sekolah jerk cetel smua keje aku akan lepak kat ats katil ku ini...leh kater smua keje aku wat ats katil ni (mandi makan smyg wat kat tmpat sepatutnyer ler)
keje sekolah pun aku wat kat ats katil ni...pendek kata katil aku ni best lah sbb lepas jerk abis study terus dok kat umah dgn mak untill kwin..jadik dah terbiasa dgn dok dalam bilik sendiri..

pernah mser pas kwin 1st time bermalam kat umah sendiri dgn my sam, malam nak tido tu aku nangis siap esak2 lagik...cuak jugaklah my sam ni tgk wife dier nangis bagai nak rak (mcm baru pas kene pukul jerk)mungkin tak selesa dgn umah baru...aku pun tak pernah sewa umah (study dlu dok hostel)selalu kat umah semua dah ader...ni sampai jerk umah sewa kene kemas dari mula (pas cuti wedding aritu tak sempat sbb mcm2 masalah berlaku)huhu mana taknyer balik umah sewa sehari sebelum sek bukak..dgn penatnyer lagik...cuti sekolah pun tak puas...paper byk tak bis cek lagik..barang baju smua tak kemas lagik...tension sgt!!! my sam tnyer tapi aku terus nangis sampailah terlena huhu tak tau lah naper..yg lagik sedih tu honeymoon pun tak sempat g lagik walopun pakej hadiah honeymoon diberi huhu dah start sekolah lagilah sabtu pun sek bila masernyer nak honeymoon huhu
so balik pada cerita tadik...esk nyer my sam tanyer
abg sam: naper nangis smlm??
aku: (diam kejap)emm ntahlah mybe sbb tak bese n tak selesa kot..
abg sam: takperlah abg paham...jgnlah nangis lagik takut abg tau huhuhu
aku: heheheheh tak leh erk nangis??
abg sam: hheheheh
hmm mcm2 kan...dugaan smua tu hheheh skrg ni aku dah dapat selesakan diri dah...smua ok...n sgt heppy...so skrg 3 hari aku nak spent time ats katil aku hahaha bestnyer...smlm aku tido sgt lena ok...abg,cpt balik yerk syg tggu!!!!!!!
p/s : umah mak dkat so snglah paper hal g umah mak...tapi gaduh2 tak leh lah lari umah mak heheheh cik abg outstesen snglah tak yah pk takder kwn heheh byk jugak advantage yerk umah mak dkt..heheh


Monday, August 3, 2009

pEnAnGaN BEN10



maser ahad aritu aku with my sam, yong ngn ajam g la taiping nak g PC fair...b4 g tu g umah cik zai g amik si ajam tu....cian si ajim tak ikut demam kalu tak dier tu pantang kak jua n abg sam nyer dtg...tak ajak pun nak jugak ikut...diorang di mmg dah sgt baik dgn aku ngn maklong serta kak yongnyer...mana tak nyer dari 3 pokemon ni kecik aku yg jaga diorang...takat cuci t**k diorang tu no pobelem lah...(agknyer tu sbb diorang sgt rapat dgn aku)huh..klau g umah maklongnyer(panggilan pada my bonda) tak balik pun takper...wink!! sbbnyer kak umah mak aku ader astro jadik diorang leh tgk CERIA hahahha aku pun naik muak tgk CERIA jer heheeh sampai kelahi remote lah dgn maklongnyer...aku kdg pelik gak diorang ni selalu kene marah tau...(paling kuat marah akulah pasai cuti sekolah jer diorang kompom lepak umah aku) time bujang2 dlulah...ingat lagik maser aku kwin aritu kan cuti sekolah...maser tu aku nak balik kg abg sam..jadik terpakserlah hantar diorang balik umah diorang...kecian cgt tau...sedih pun ader..kene dok ngn maksunyer...yerlah kalu tak cuti jerk dok umak kak jua...kalu dgn kak jua nyer diorang ni mewah sbb aku rajin layan diorang walopun aku ske kelahi ngn diorang...masak paling best sbb diorang ni tak pernah komplen sal makan...apa yg aku masak diorang bedal jer siap cakap ''sedaplah kak jua msak'' hmmm kome tu bg makan aper pun sdap..hahhaah

so balik pada citer ker tepen tadi...cik zai pesan soh belikan kasut sek si ajam tu ngn bdk kecik si ajim tu siap pesan JAM BEN 10..dah lama dier nak tp tak terbeli...jadik disebabkan dier demam kene gaklah carik..klau tak nuntut tak hingat dunia(dok mintak tu jerk selagi tak dapat) dah jalan2 kat PC FAIR tadik dapatlah broadband aku cari...dapat student price lagik...wahhh gitu!! walopun dah kwin heheheh sbb age dier betweeen 19-25...dah kwin pun kire aku tergolong gak dalam ketegori ni hahahah dapatlah price sebulan rm50 jerk...murah kan??

lepas dah perabihkan duit kat PC FAIR tu jengjalan plak kat TESCO..dah dapat kasut ajam aku n my sam pun g lah cari jam BEN10 budak kecik tu...cari2 tak jmper...then aku cakap lah kat yong nak ke taiping sentral lah carik...jalan punyer jalan aku jmper lah satu kedai jam (ala2 gerai kat dalam tu) tgk ader jam BEN10...tgk price tulis kat belah bawah kiri deret yg sama tu rm6.90...

penjual : jam ini ada lampu (sambil tunjuk kat aku)
aku : wah cantik siap ader lampu cam LCD
en.sam : amiklah...ajim msti ske

aku : ok gak kan..murah pun murah...(confident gle jwpn aku) n aku pun terus bagi kat penjual tu..
after a few minute lepas amoi tu tulis bil....
aku : ok (sambil bagi rm10)
penjual : miss rm19.90
aku : glup!!! (tak terkata aper sambil tambah lagi rm10)
abg sam : ketawa sinis (jaga abg pasni aku kata)
penjual : ok miss thanks..
aku : ok..(terus blah)
ontheway nak turun eskelator
abg sam : kak jua dier pun pakai jam rm10 hinggit
aku : BERDARAH JIWE (ayat kak zura) hahahahahah (hanya mampu ketawa besar) hahahahah

dah sampai kat kete aku pun bercerita kat yong...punyerlah gelak besar dier hahahah yg si ajam tu bengang tak hingat lah jam adik dier lagik tantik dari dier heheheh (muka jeles giler) heheheh aku cakap kat ajam abis hatilah si ajim tu dapat jam BEN10 mahal hahahah (sbnarnyer tak lah mahal pun tapi tuk budak 4thn tu aku kirekan mahallah sbb b4 this aku ader jmper jam BEN10 tuk budak2 cmtu harga dier rm4.90 jerk..sesuailah tuk umor dier...

aku kater tak kisahlah ajim...tu tanda kak jua syg kat ajim hehehehe...maser balik umah nak hantar ajam...rupernyer si budak kecik ni dah lena tapi dgr jerk bunyik kete terus bangun semata2 jam BEN10...huh sungguh kuat pengaruh BEN10 pada budak ni...tak silap aku,aku dah beli byk mainan BEN10 kat si ajim ni...termasuklah selipar,jam mainan,baju,pistol n mcm2 BEN10 lagiklah...maklong dier pun melayan jugak beli mcm2...(huh aku pun tak dapat maser kecik2 dlu)hehehe sgt syg kat ajim ni sbb dialah penyeri n kwn kelahi heheheh dek kerana mulutnya yg pot pet tu hehehe (agaknya ikut aku kot pot petnyer)

tgk syg benor dier hehehe


inilah si ajim BEN10 hehehe


so tak dapat nak capture ganbar jam yang dibeli sbb tak sampai ati nak tangkap gambar dek kerana berdarah jiwe huhu



p/s: sebelum beli barang, tgk lah harga dlu yerk...jgn over conpident huhu