Thursday, April 29, 2010

++ShARiNg TiPS++


ooo lama tak story mory hehehe meh nk share skit ala2 secret resepi heheh

bukan resepi apa pun just nk share tips tuk smua n pada bakal2 isteri yg rajin masak heheh n isteri2 yg rajin masak...

chili boh@chili blender kering mmg asas dalam masakan seperti sambal sotong, asam pedas, n semua yg berasaskan sambal kebanyakkan pakai cili blender kering....tp bg aku yg agak rajin masak ni..nk guna cili boh yg dijual di kedai tu tidak sma sekali kerana dh dicampur dgn bahan2 yg akan membuatkan aku on-the-spot berjumpa doktor tan (means tandas heheh)

so aku selalunya akan blender sendiri cili kering ni...bukan apa lebey selamat sbb kita bikin sendiri...bukan apa yg risokan kiter adalah bijik2 cabai (org perak kata) tak hadam...jd biler tak hadam kiter ni nk elaklah dr masuk byk cabai dalam perut..bukan apa kalu kiter urk urk (lepas hajat) hahah kiter leh nampak bijik cabai yg tak hadam tu...(tak cyer try tgk) hahah

pernah aku makan kat kedai order mee bandung mai ai aku tgk bijik cabai melambak...huhu sampai aku mkan aku kuis2 adalah dalam satu sudu bijik cabai...bygkanlah...meh aku tunjuk kat korang kalu kiter wat keje sambil lewa tentang cili kering ni...dlu aku slalu amik sambil lewa bile mak soh aku wat gunting cili kering ni...(ampun mak...hehe jua dh sedar dh hehe)

ini adalah cara aku...



tak sempat nk capture cili kering yg aku gunting2 kan...hasil dr guntingan cili yg digunting kecil2...bijiknya akan keluar cmni...byk bukan??




aku rebus dlu cili ni ngn air supaya lembut skit....




dalam poses direbus...




after rebus aku toskan lagik...aku kuis2 lagik...tgk??? byk kan??? ni masuk perut ni mau kiter ork ork kuar ni jerk...



pastu masukkan cili yg direbus td cmpur skit minyak (sbb petua nk bg hancur bijik cabai) then tambah air skit...agak2 erk..then blend..



hasilnya...taraa!!! dh blend selamat simpan dalam peti sejuk nk pakai amik jerk...nk tahan skit letaklah asam keping yerk...

p/s: yang pasti aku selamatkan en suami n family dr bijik cabai yg banyak masuk dlam usus...silap2 kene appendix beb..sbb ader kes appendix doktor jmper bijik cabai byk...hah amik ko!!




3 comments:

z u r a i n e e said...

wow...suda bijak skunk..aku klu mask wat cm tuh gak laa..tp xde laa simpan..bile nk msk br blend..hehehe (:

I_Hate_Lolipop said...

hahaha...kaedah kau mcm maksu..

('',)MiSs mRs.SaMsOL said...

onee: hahah dlu bijak jugak tp wat sambil lewa heheh laa ni kene jglah perut kiter n en suami hehe aku ske masak yg tak kelam kabut smua dh ader dlm peti ais n nk masak sng amik jerk...

syatul: heheh ko pun kene bajar t tau hehehe