Friday, June 17, 2011

++SeMuA iTu KuAsANYA++


ASSALAMUALAIKUM SEMUA...

cerita ni dh lama sebenarnya sya nk cerita...setelah berjalan blog *blogwalking di blog2 yg saya lawat terpikir nk tulis cerita ini...jd sempena dgn anniversarry saya yg ke-2 few week ago...saya ada menyatakan bahwa sya akan mencerita entry yg pasti menutup semua persoalan :)

ini adalah jwpan bg semua persoalan yer...baca betuil2 n jgn tnya dh okey :)

a few months before setahun perkahwinan....

saya dan juga en sam sja pergi berjmpe pakar di sebuah hospital swasta untuk bertnyakan selanjutnya...

doc: berapa lama kwin??
sya: 2 bln lg setahun
doc: *senyum muda lagi takpa...
sya: kami ok doc org yg tak ok bz body..
doc: *senyum lagi beselah mulut org
sya&en sam: *senyum (wah kami lak senyum hehhe steady beb)

doktor siap check semuanya termsuk cek detail2 *siap cek saiz telur serta pasangannya sperm...cek rahim scan apa smua...tak perlu malu ok sbb nk share n nk tau mslah...
n doktor mengesahkan tiada masalah antara kami...
jd jwpn nya dh tentu2..

''semua itu kuasaNYA @ erti kata lain belum rezeki''

dan kami berdua menerimanya dgn ati yg terbuka...*sambil senyum sbb dh tau punca n masalahnya...

lebey kurang beberapa bulan selepas setahun perkahwinan...

beberapa cadangan mencadangkan supaya pergi mencuba kaedah urutan...dan sya telah mencuba berurut...perh sakit tp sedap lepas tu badan jd segar bugar...dan makcik yg urut tu kata kat sya..

makcik: takda apa lah...tggula setahun 2 ni...insyaallah ada..makcik pun dlu 6 thn bru ada
sya: yeke makcik...*senyum sbb semngat dr makcik tu...erm beselah makcik mulut org lama2 amik pot jugak..
makcik: erm beserlah mulut org...makcik dlu org siap perli2...kata makcik ni mandul la apa la
sya: erm mmg cmtu lah makcik...sakit ati jugak,,deme ingat tekan suis ke??
makcik: mmg cmtu...makcik lak bila dh ada kerap lak tiap tau..org siap kata cm mak kucing...pulak dh aku slah lagik...dlu takde slah ni berderet salah...tak phm...dhh kata makcik rope kucing lak...
sya: *senyum lawak la makcik ni...heheh (senjata baru bila org tnya hahah)

makcik tu siap bg petua n apa2 yg patut di amalkan...sekali lg sya senyum...
jd jwapan nya tetap sma...

''semua itu kuasaNYA @ erti kata lain belum rezeki''

saya balik dgn badan yg segar bugar n semangat :)

last sekali...

bulan lepas tak silap...

makcik saya merupakan seorang jururawat masyarakat (JM)*biasanya misi yg pakai line purple ni more tu kebidanan...dia dh lama cadangkan sya supaya buat pap smear...dan kebetulan after jepun mari sya teringat kata2 dia...dia cadangkan pada hari ke 10 after jepun menyerah kalah...makcik sya mengatakan ada patient yg buat pap smear bru tau apa sbb n ada yg terus lekat bila dh buat pap smear...dan sya pun pergi ke tmpat keje dia untuk buat pap smear...yg buat kwn dia staffnurse (SN) *pakai line biru

SN & JM: ishh ok je takde mslah...kedudukan pun ok...
sya: *terpinga2 heheh
SN & JM: takde apa ni...bole je...
sya: amende yg deme ni gosip aku pun kompius hahha

setelah dh check apa smua aku pun balik...di tgh jalan makcik aku kol...

makcik: kamu kat mana dh??
sya: nk smpai umah dh...
makcik: td cik zai smbang2 ngn SN...ni ckp terus terang ni...dia cadangkan kamu buat cmtu cmni bla bla bla....
*tak leh tau agak sensored
sya: owh yeke...ok2 jua kan buat...

owh ok...entry ni hanya nk share apa yg iktiar sya buat...bukan sya tak iktiar ok...jd jwpan untuk segalanya persoalan ialah.....family saya smua tak tanya pun...mentua pun ok...tp kat kg yg sya bengang ada satu kak *kire sepupu en suami boleh kata kalu mai smbang takde soalan lain...aku hangin gak...tak cukup ke cucu kome dh ramai...aku mula nk lazer bagai...ada skali tgh ramai2 leh dia tnya...

''ni bila lg nk ada ni...''
*aku dgn lazer n biadap nya jwb..
''laaa sok2 adala...kami nk wat team bola...tu kene rancang teliti...sok2 dh berderet sok kami pakat nk wat boria...''
*hah amik jwpan lazer aku...mentua aku dok senyum je...amik menantu dia dh naik hantu...apa ke bangang soalannya tnya aku...aduhai...kecoh tuil...mak mentua aku pun tak kecoh...huh *sentap

jd paham2 lah yerk...aku tak leh bg jwpn nya sbb...

''semua itu kuasaNYA @ erti kata lain belum rezeki''

sok2 kalu ank aku dh berderet sapa mulut cabul komplen aku cabai kejap2 tu jugak...

tak akan ku simpan
dalam hati ini
oh biarlah aku dengan hidupku
jangan kau tanya aku lagi
kerna hati ini dilukai
jangan kau tanya aku lagi
lupakanlah semuanya..
(ihsan lirik lagu farawahida)

*bek korang tanya PADANYA...

dh tentu2 DIA ada jawapan...

apa2 pun kene ingat...

''saiz doesn't matter''
samada kamu gemuk atau pun kurus
''money doesn't matter''
walopun ada duit atau takde duit
''subur or not subur doesn't matter''
bukan ini persoalan nya...
dan persoalannya adalah...

''kalu DIA nk bg rezeki itu dia akan bg la...walo apa keadaan sekalipun sama da cepat atau lambat...satu @ lebey...ingat tu''

jadi pada sapa2 yg dh kwin kalu kene tnya soalan cmtu buat tak kisah n tak yah mik pot...lantak hampa lah yerk nk tnya bagai yg penting aku ngn abg sam aku bahagia selamanya!!...lagi bahagia dr cite nora elena n si seth yg ntah apa2 yg kome smua dok siok feeling kat deme tu.......*berlakon je pun si aaron pun tak wat cmtu kat bini dia okey!!

sekian...



8 comments:

z.u.r.a.i.n.e.e said...

insyaallah dtg laa rezeki tuh..
amin (:

('',)MiSs mRs.SaMsOL said...

amin....harap2 yg membaca entry ni mendoakan sya serta yg lain2 :) jwpan yg pasti..akan ada rezeki itu..semua kuasaNYA..

baung jelebor (^_^) said...

= semua tu rezeki...moga2 ade rezeki ko~amin.. :) (yg penting ko bahagie suda~~)

('',)MiSs mRs.SaMsOL said...

tq dayu...doakan yg terbaik segalanya.... ate blog kome dlu private..hhehe :) bru dpt letak lat blog list :)

baung jelebor (^_^) said...

= lupe~dlu private jap..pas tu dh tak private...tukor blog link je~ ehehe...ampun ya~ :)

('',)MiSs mRs.SaMsOL said...

yeke patutla...ok dh letak kat bloglist...heheh baru leh baca blog kome...keep in touch k :)

Mrs IjaL said...

xpe jua Allah tau apa yg terbaik utk korg ye...jgn sedih2....sekurang2nya ko dah usaha....dari org len yg nak tp xbuat apa2...hehe sabar ok insyaallah xlama nti ada la tu =)

('',)MiSs mRs.SaMsOL said...

tq tasya...so far aku ok n takder sediy2...semua tu kuasa TUHAN..kita usaha je kan yg lain keje dia