Monday, January 11, 2010

++fRoM mAnUaL To AuToMaTiC++



manyak tak luit kami...hehehe sbnarnya ni adalah hasil tabungan kami sedari kami mula together-gether (means tawen) hehehehe till dis 2009...

idea ni tercetus dr aku yg suke menabung...aku dh ada en tabung yg diberi nama cik bear-beary (dara lagi u)heheh...aku pk balik why not aku teruskan jer habit ni lagipung tak rugi...so aku telah menghasut abg sam A.k.A en samsol tuk ikut aku hahaha (aku pakse dier sbb dier mmg liat nk tabung) hehehe jadi aku telah belikan 2 lagik tabung iaitu satu yg telah diberi nama en frog frogie(teruna key...) iaitu kepunyaan en samsol dan satu untuk aku kumpulkan kesemua hasil tabungan kami pada setiap ujung bulan yg aku beri nama sbg master collector hahaha hebat bukan nama tabung2 kami...hehehe

jadi aku telah membuat perjanjian dgn en sam dimana kami akan bugjet belanja kami ikut keperluan masing2...adalah seperti berikut:

wang yang diperuntukkan utk satu hari adalah rm5...bila sudah berbelanja contohnya aku pergi sekolah aku akan membeli makanan ke apa ker ikut aku ske...kalu dlm satu hari aku belanja rm2 so balance rm3...jadi belance itu yg akan diberi makan pada budak2 yg kelaparan dirumah itu heheh dah seterusnya sampailah hujung bulan...bila hujung bulan kami akan kire same2 dan tgk sapa yg paling byk (selalu nya akulah sbb en sam ni pelupa...hampeh) huhu

jadi hasilnya adalah seperti di atas...since bulan julai - dis 2009 hasilnya agak lumayan...benarlah pepatah menyatakan ''sikit-sikit lama-lama jadi bukit'' walopun luit2 ni tak jadik bukit hehehhe dan hasilnya adalah.....

from this (manual)


to this (automatic)

TAARAAAAAAAAAAAAAAAAA

kebetulan pulak mr washer mesin ni rusak...so kami gunakan hasil tabungan kami itu...jadik takderlah nk kuarkan duit debuk byk cmtukan...tgk tak rugikan menabung...so taun ni aku telah buat perancangan menabung yg sgt baik...yerlah kalu harap nk simpan debuk tiap2 bulan kat bank tu byk mana jer...yg ni pun leh jadikan satu habit jugak kan...
so taun ni kami plan still menabung rm5 tp kali ni totally full rm5 every weekdays not including weekends sbb tabung kami pun nk diet jugak kuikuikui so nanti kiter tgk hasilnya kalu kome2 rajin kire silalah kire hasil setahun kami dpt...see tak rugi kan??? hehehhe
p/s: kami ader niat nk kwinkan cik bear-beary & en frog frogie bila kami dpt ahli baru nanti (insyaallah) heheh kot2 deme ni dapat lahirkan tabung tuk ank2 kami plak hehehe agk2nya kalu deme tu kwin nanti jd apa erk?? (cr idea tuk beli rupa tabung bakal ank2 nanti heheh) dan kami akan turunkan habit2 ni pada bakal ank2 kami...yeay...(kot2 bila sme2 menabung simpan luit tuk family vacation) heheh berangan sudah...heheh








5 comments:

::LiYa:: said...

*tepuk tgn kuat2*
siyes tabik spring!
aku ngan z pon kene wat camneh la lepas kawen nnti!hoho...=p

misztasya said...

bagus jua menabung menjamin masa depan..aku dah lama amalkan huhu...sesak2 leh korek :P

mrs sam said...

nyah....heheheh tepuk tuk diri ko jugak hheheh sbb aku lagik tabik spring kalu ko leh wat heheh sbb ko shopholic heheh insyaallah cuba amalkan k...meh kiter sma2 menabung yey...

mrs sam said...
This comment has been removed by the author.
mrs sam said...

tasya....erm msti amalkan k...aku maser sekolah smpai sekarang seke tabung menabung...tp this tabung sesak tak leh amik maa anggap cm tak wujud heheh kalu dh mula amik erm tak jdlah menabung heheh ujung taun baru leh ttup tabung ni heheh