Wednesday, August 5, 2009

2 mOntH aLreAdy...

so arini genap 2 bulan aku berkahwin...so meh aku nak share pengalaman aku sepanjang 2 bulan ni..
mcm2 yang aku belajar sepanjang aku dah berkahwin ni...byk jugak tansformasi yg berlaku dalam hidup ni...yelah dlu bujang lain...leh wat apa yg kiter ske jerk...skrg ni dah ader status ''isteri'' jadi kene lah jaga status tu...perilaku smua tuturkata smua kene jaga...tak boleh nak men belasah jerk..so bila dah kwin ni tanggungjawab mmglah byk...(tapi cm masak kemas umah tu dah beser jadik tak kisah sgt pun) cuma baju nak basuh bertmbah lah heheheh nasiblah dapat en.sam yg rajin jugak lah tolong...hehhee tak salah kan tolong isteri yerk...hehehe yg lain so far ok...takder masalah...umah pun ok smua...doakanlah smoga smua berjalan dgn lancar....
berbalik pada cerita maser kwin aku tu, ader mcm2 yg berlaku...dugaan betul...seminggu sebelum kwin aku demam,dgn batuknyer,dgn takder sorenye...mybe penat kot...yerlah nama jer raja sehari tapi semua keje kene buat...(tapi sgt puas hati sbb smua wat sendiri walopun penat)..nasib baik ader kwn2 yg sudi bantu terutamanyer pura n farah...thanks gurl-gurl...yg aku heran tu mase nak dkat majlis kwin tu org2 tua taulah membebel jerk tu tak leh ni tak leh...yg paling poning kepala diorang cakap cmni..
''tak payahlah kuar2 dah nak dkat ni..darah manis...tak payah merayap2 dh''
merayap diorang cakap...hello i kuar g beli barang huhu nak harap org lain tak jadik ler...sampai kedai yg jual eksesori tu kenal aku...maner idaknyer leh kata ari2 aku g kadai tu nak beli brg...renda lah gam lah list la mcm2...tu sbb aku kater tadi nama jerk raja sehari tapi bz jugak...takder lagi org cakap...
''eh darah manis ni dah nak kwin tak payah lah wat keje...dok rileks jerk''
wah gitu!!! aku raser mmg bertuahlah ader yg nak cakap cmtu...huh!! lagik soh wat keje ader lah...agaknyer tu sbb aku sampai demam2 ilang sore...so maser resepsi kat umah aku so far smua ok...cuma time tu pakcik aku cakap tetamu mmg ramai sampai lauk tak cukup...padahal aku wat tuk 1200 org makan...nsib baik ader lauk tambahan(duit pun kene tambahlah)heheh rezeki kwin kot...sgt heppy time tu...ptg tu aku potong pulut kuning...mmg dah niat sbnarnyer sbb kerana pulut n bihun gorenglah aku n abg sam sampai ke tahap ni...t aku story kat enry akn datang erk..tp bihun takderlah time tu just ader pulut jerk...tapi pulut tak kuning jadik merah hahahah jadiklah asalkan ader sbb dah niat nak wat...so malam tu cm beserlah si abg aku tu kalu takder karoeke tak sah(even maser dier kwin pun dier ajer yg keroeke jer...tak jadik pengantin lagiklah dier ajer pegang micropon tu)then bukak hadiah(penat bukak byk sgt..thanks to smua 2 taht hadiah...)n potong kek..
ni citer sedih nak citer ni huhu so esk tu adalah majlis sambut menantu kat umah my sam kat selama...jadik pg tu aku dah ready nak ke kadai untuk make up...tapi tgh2 dah siap(dalam kul 7 lebey)aku raser mcm pusing2 pale...mula2 aku wat beser jerk...ingatkan nak makan panadol jerk n harap ok...pg tu mmg aku tak breakfast(sbb perut aku ni len macam skit...kang dah pakai elok2 time tu lah nak buang hajatnyer)so aku pun tak maulah makan sbb bese ok jek...ntah naper pg tu len plak jadiknyer..aku g la kat dapur cari active fast(konon nak bg lega cpt->ikut iklan)mula aku makan sebijik..then sepupu aku kata..
''sebiji apa raser dier kata..budak2 boleh lah''
aku pun tercabar raser makan lah 2 bijik (yang power dier 650) dalam keadaan perut kosong...elok 5 minit aku makan..aku terus muntah...(kuar air jerk sbb perut takder isi)...1st time aku raser nak pitam pale aku pusing2 gle2...tak penah raser cmtu...huhu baper kali aku muntah sampai dah tak larat bgn dah...baring jerk atas katil..siap muntah ats katil...my sam aper lagik cuak gle lah..baru sari jadi hubby dah kene dugaan...cian betul hahahah tapi keadaan aku maser tu mmg tahap dewa lah....lembik terkulai layu(cm bunga plak)bila bgn jerk terus muntah...bygkanlah sampai aku muntah ke tahap yg kuar sgt pahit tu...agknyer kalu usus tu leh kuar sah2 kuar kuarnyer...so maser tu jam dah kul 9...cadang nak ke kedai kul 8.00pg n nak gerak ker selama dalam kul 10...aku malam tu aku dah siap warning dah kat pakcik2 aku...dah aku jadik cmtu maner gayanye nak g makeup...bukak mate pun tak leh...huhu maser tu YA ALLAH aku pk naperlah kene time ni..huhu mmg serius aku tak leh bgn langsung...sedih pun ader...yerlah dah seronok nak ke umah mentua jadik cmtu lak...aku dah riso dah boleh ker ni nk ke saner..jauh ke selama leh tahan jugak around 1.30hours..sampai kwn aku dah tipon naper aku tak g kedai nak make up...last2 akak aku cakap aku dah xleh bgn smpailah mak andam(mak member aku)tu datang umah...dier siap kater..
mak andam: maner gaya nk makeup ni...bukak mate pun tak leh..
yong: tu lah makcik,cmner??
mak andam: takperlah makcik g andam umah lain dlu kang makcik dtg balik..
(aku dgr semua org cakap tapi mate jerk tak bukak)
last2 makcik aku cakap ''tak leh jadik kene bawak g klinik ni...mane nak wat cmni dah separuh nyawa ni'' so nak jadikan citer diorang pun angkatlah aku(sampai cmtu sekali)mmg aku tak leh bgn langsung...huhu papah aku sampai ke kete...(tak silap aku my sam,pakcik aku n abg sepupu aku yg angkat aku n makcik aku follow g klinik) aku sedar tapi tu lah mate jerk tak leh bukak...dgn tak bertudungnyer diorang hangkut aku g klinik..gile betul...mmg dalam sejarah huhu byk sejarah yg tercipta aritu...heheh bila masuk klinik aku dgr makcik aku cakap kat org jaga kaunter tu..
cik zai : adik, boleh tak bg dlu?? sbnarnyer dier ni(akulah tu)nk g bersanding kat belah laki..so leh tak bg dlu? (sambil gelak2)
org jaga kaunter : oh yeke...(gelak)ok takperlah cmtu..tggu jap ader patient jap g akak masuk terus..
cik zai : terima kasih
ceh diorang gelakkan aku...ingat aku tak dgr..hampeh hahaha diorang pun papah aku masuk dalam n jmpe doktor...aku pun tak tau rupe doktor tu yang aku tau laki(sbb dgr sore dier tnyer aku mcm2) makcik aku pun citerlah macam2 kat doktor tu...then doc tu cakap..
''nanti saya inject dier ubat(aku pun tak tau ubat aper nama dier)bagi dier ilang pening n muntah..tapi kesan dier akan ngntuk...bg dier rest nanti ok..tapi saya bg sukatan kanak-kanak sbb ubat ni kesan dier kuat..kalu maser kat saner nanti tak larat soh dier rest..tangkap gambar skit2 oklah...jgn pakse dier if dier tak larat..''
huh kanak-kanak? hahaha ketawa pun ader heheh maser dier cucuk tu terasa gak lak...then nak balik pun aku kene papah sampailah kat umah..sampai umah mmg aku terus tido (mybe kesan ubat) smpailah pukul 12.30tgh barulah aku sedar sbb my sam kejut aku..time tu dah ok dah raser leh bukak mate...dier tnyer aku
abg sam: ok ker? leh ker bgn?
aku: ok dah jomlah siap cpt pegi..msti dah lama diorang tggu dah lambat..huhu
(sbb aku terdengar tpn dier bunyi byk kali mybe family dier..n dier dah terangkan dah so diorang pahamlah..tpi aku yg tak sedap ati..)
then aku amik towel aku g madi terus...mmg kuat betul ubat tu...ilanglah jugak semua sakit...siap2 makeup2 dlm kul 1 lebey baru siap...lambat dah...sedih aku tau huhu dalam pukul 3 lebey sampai selama...tp heppy sbb ader ramai kwn2 dier snggup tggu(padahal jam dh dkat ...pukul 4 ptg)tak penah dibuat org huhu sedih sgt tau,tapi apakan daya...huhu thanks to kwn2 my sam yg sanggup tggu kitaorg sampai kul 4...lama tu huhu aduhai...
semua tu mmg memori yg mmg sampai bila2 aku tak lupa...mmg jadik sejarah betul...selama arini aku just bacer dalam majalah jer kes pengantin pengsan hahah (tapi aku tak lah tahap pengsan)kelakar pun ader...aduhai...oh sbb aku jadik cmtu mybe kesan ubat aktive fast yg aku makan tu..then satu lagi lauk2 daging kot..(sbb aku tak tahan kalu makan daging ais kesan dier jadik cmtu lah)so after that beberapa dialog diorang nyakat aku...hahahah antaranyer..
(ni maser beberapa minggu after kwin balik umah mentua)ader org datang umah
tetamu: ni saper?
mak mentua: ni lah menantu baru yg aritu
tetamu: ooo yang pengantin sakit perut tu?
aku: berdarah jiwe(sambil tahan malu)
huahuahuaha diorang panggil aku pengatin yg c****t b***t tu...hu sabar jelah
(bila balik kg aku jarang kuar umah sbb malu hahahah)nasib mak mentua sporting hehehe
(smbang dgn sepupu aku)
abg man: berat tau tak kamu? kami sampai angkat 5 orang
aku: huh tipulah ingat org tak sedar ker hahahah nak tipu agk2 ler..
abg man: hahahah tak cayer tanyer sam
(then smbang2 ngn my sam sjer tnyer...)
aku: abg, maser syg pengsan tu saper lagik yang angkat(saje tnyer padahal tau)
my sam: eh abg sorang jer angkat syg tau..ingat abg tak larat ker??(muke confident gle)
aku: udahlah tak payah tipu (jelir lidah pwekk)yg tau abg angkat pale syg jerk...hahah ingat syg pengsan ker tak dgr?
my sam: tak cayer tnyer acek ker abg man ker acu ker
aku:(muka compius)-->mmg tipu sbb abg man soh tnyer abg,abg soh tnyer abg man hahah kantoi
my sam: ketawa hahahha
(then tnyer lagik)
aku: abg kater apa aritu dalam kete?
my sam: kater ape?
aku: abg kater mlm tu(mlm kat umah aku) abg kater syg tak makan...syg bg makan kat abg jerk..
my sam: yeke abg cakap cmtu(sambil gelak jahat)
aku: eh bukan ker kiter makan samer2 dgn syatul,pura n kwn2 syg yg lain?
my sam: heheheheh lupe
aku: ooo fitnah erk...dgn yakin jerk cakap org tak makan...hampeh hahahah padahal org makan sebelah dier...sah merewang ke lain pikiran tu hahahah walopun time dalam kete tak bukak mate tapi syg dgr tau!!!
my sam: hehehehe sowi hahahha
aduhai mcm2 kan heheheh bila pk balik nak gelak jerk...abg aku lagik kutuk aku jerk...jahat...sbnarnyer aku pnah masuk sepital seminggu gara2 keracunan makanan..huhu 25 botoi ayor...tapi kalu time aku pitam tu anto sepital kompom kene tahan...nasib bek huhu
so nanti entry akan datang aku letak pic erk...tapi gmbar time pitam tu tak smpat amik huhu rugi terutama time angkat aku tu..baru tau bukti hahahha nsib bek..so hopefully aku dapat melayari rumah tangga ni dengan sabar...insyaallah..

2 comments:

I_Hate_Lolipop said...

ceh...aku taknak citer pengalaman ni...aku nak pengalaman tuttt....citer yg tu la jua....pls..

MiSs mRs JuE'aRe said...

hahahah gilos ko yg tu maner leh kelambu aku hahahah tggu ko dah ader kelambu baru leh hahahah